Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Volkswagen i-a păcălit și pe europeni în privința noxelor

11 milioane de vehicule VW ar polua mai mult decât indică testele

Scandalul Volkswagen izbucnit în SUA se extinde pe zi ce trece. Ministrul german al Transporturilor a declarat, joi, că gigantul constructor german de automobile ar fi manipulat rezultatele testelor pentru emisiile poluante şi în cazul automobilelor diesel din Europa. În plus, o altă mare companie germană din domeniu, BMW, este bănuită că a mințit autoritățile cu privire la emisiile de noxe.

Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, spune că Volkswagen a recunoscut că manipularea rezultatelor testelor pentru emisiile poluante a avut loc nu numai în vehiculelor diesel comercializate în SUA, ci şi în cazul automobilelor de acest tip din Europa.

"Am fost informaţi că şi în Europa sunt afectate automobile cu motoare diesel de 1,6 şi 2 litri", a precizat oficialul german, care a dezvăluit că investighează totodată şi vehicule ale altor producători auto, în privinţa corectitudinii testelor de poluare.

Un alt mare constructor german vizat de investigații ar putea fi BMW. Acţiunile companiei au scăzut cu până la 9% după ce o revistă germană a relatat că SUV-ul diesel X3xDrive a emis noxe de 11 ori mai mari decât normele europene, în timpul unui test pe şosea. BMW susține că nu există niciun sistem instalat pe automobilele grupului care să reacţioneze diferit în timpul testelor, faţă de funcţionarea în trafic.

Pe de altă parte, în cazul Volkswagen, doi dintre cei mai importanți ingineri ai grupului, Ulrich Hackenberg, șeful Departamentului de cercetare al Audi, și inginerul șef al Porsche, Wolfgang Hatz, ar urma să fie forțați să demisioneze, informează publicația 'Bild'.

Asta, după ce directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, considerat unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume, a demisionat, ca urmare a acestui scandal.