Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Constatin Stroe: Scandalul VW, un semnal pentru toţi contructorii auto

constantinstroe.jpg

Constatin Stroe, Dacia-Renault
Constatin Stroe, Dacia-Renault

Scandalul emisiilor poluante ale automobilelor Diesel produse de grupul Volkswagen (VW) a lovit mediul de afaceri şi politic din Germania, iar analiştii avertizează că criza poate deveni principalul risc la care este expusă economia, mai periculos decât criza din Grecia.

VW este cel mai mare dintre producătorii auto germani şi unul dintre principalii angajatori din ţară, cu peste 270.000 de salariaţi în Germania şi un număr chiar mai mare care lucrează pentru furnizori. Directorul general Martin Winterkorn a plătit deja preţul scandalului manipulării rezultatelor testelor de poluare ale automobilelor Diesel izbucnit în SUA şi şi-a anunţat demisia, iar analiştii evaluează acum impactul crizei asupra economiei germane.

Va fi un semnal pentru toţi constructorii auto, spune la RFI Constatin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) şi preşedintele Dacia-Renault.

Constatin Stroe: Ceea ce se întâmplă este realmente o surpriză, pentru că orice s-ar discuta, grupul VW este o corporaţie de prestigiu. Sigur că va avea ceva de lucru pentru a-şi corecta imaginea.

Rep: Dincolo de această surpiză, va afecta industria auto pe plan global?

Aş spune că nu va afecta direct nici pe plan global, nici pe plan european. După părerea mea va fi un semnal din care rezultă că o universitate din Virginia de Vest a descopeerit acest trucaj, fără să îşi propună în mod expres această ţintă. Ei căutau de fapt să vadă cum se comportă combustibilii alternativi – deci alte tipuri de motorine – pe motoare, faţă de combustibilul pe baza căruia i s-a dat certificatul de omologare pe acest autoturism. Şi au ajuns la ce ştim acum Deci va fi un semnal pentru toţi constructorii de automobile din lume.

Va fi un semnal că treaba trebuie făcută serios sau ce semnal transmite?

Eu vreau să vă asigur că în industria de automobile în general se lucrează foarte serios. Şi dacă îmi permiteţi un comentariu, o opinie strict personală, cred că aici este opera unor specialişti, unor tehnicieni foarte bine pregătiţi, care probabil că s-au aflat sub presiunea unor termene de punere în piaţă a acestui motor şi atunci au găsit o soluţie care nu e la îndemâna oricui, pentru că nu e simplu să găseşti un soft care să fie implementat în softul general al automobilului. E o treabă destul de sofisticată... În plus, nu cred că reprezintă o ţintă pentru constructorii de automobile să caute să păcălească populaţia.

În ce măsură va fi afectată industria pe partea de motoare Diesel? Vor mai avea încredere clienţii sau vor fi mai reticenţi?

Eu sunt convins că vor avea încredere. Vorbim aici doar de emisiile de oxid de azot. Marea majoritate a automobilelor exprimă ceea ce se întâmplă în mod real. Omul când îşi cumpără o maşină ştie cât consumă şi aşa mai departe. Şi aici sunt nişte abateri când se fac notajele pt că asta depinde de la şofer la şofer. Eu sunt convins că nu vor dispărea clienţii pentru motoare Diesel din două raţiuni. Unu: omul, acum, indiferent de poziţia pe glob, sunt dependenţi de maşină. Şi doi: unii sunt pasionaţi care vor să utilizeze doar motoare Diesel. Eu sunt unul dintre ei. N-aş mai trece la benzină. Sunt şi nişte avantaje, dar nu are sens să intrăm în detalii.

În acest clasament, va fi afectată poziţia WV?

În 2015 vor cunoaşte probabil o uşoară cădere de volume, dar nu se va simţi prea brutal. Discutăm deja de ultima parte a anului. În 2016 probabil va mai fi o tendinţă de scădere, doar VW cu toate mărcile lui stă bine.

Din perspectiva Dacia-Renault ce efecte are acest scandal?

Nu există niciun fel de efecte. Noi ştim bine ce punem pe piaţă. Industria românească de automobile cu cele două mărci Dacia şi Ford utilizează echipamente care sunt reglementate pe plan european. Noi nu avem producţie distinctă sau separată de restul Europei. Suntem deja la trei săptămâni după introducerea oblogatorie a regulamentul Euro 6 care priveşte şi normele de poluare. Ne aştepăm totuşi să scadă volumele de automobile second-hand în Europa de Vest şi să crească piaţa automobilelor noi.