Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Korodi la RFI: Proprietarii de Volkswagen nu trebuie să achite diferenţa pentru taxa de poluare

Statul român trebuie să se asigure că cetăţenii nu au de suferit în urma scandalului Volkswagen, declară la RFI fostul ministru al Mediului, deputatul UDMR, Attila Korodi. El crede că posesorii de maşini VW care au plătit deja o taxă de poluare nu trebuie să achite o diferenţă, după ce s-a demonstrat că producătorul german a măsluit datele privind emisiile de noxe.

Attila Korodi spune că problema trebuie rezolvată de statul român, nu la nivel individual: "Din punctul meu de vedere, aici vorbim de o problemă la nivelul României, nu vorbim de o problemă a cetăţenilor, individual, cumpărători de maşini, pentru că în momentul în care tu cumperi de la un producător sau chiar şi second-hand, dar cu certificate adecvate ale maşinii, dar datele acelui certificat sunt eronate voit de către producător, înseamnă că tu nu eşti de vină. Chiar dacă am văzut comentarii, mai ales în zona avocaţilor care până acum au activat în zona taxei auto, eu cred că e o alarmă falsă. Statul român trebuie să găsească o soluţie globală, fără să aibă de suferit cetăţeanul de bună credinţă".

 

 

"Nu cred că românii au de suferit şi nu vor avea de suferit şi statul român aici este responsabil. Statul român dacă ia în considerare că există pe piaţă şi astfel de motoare, poate să meargă împotriva celor care produc astfel de motoare, cu certificatele pe care ei le au, pentru că în momentul în care tu obţii certificatele acelea, desigur şi statul român le omologhează, dar în momentul omologării, prin soluţii de software trişezi sistemul, păcăleşti un stat din UE sau la nivel mondial, chiar şi SUA, înseamnă că tu ai fost un comerciant şi un producător rău-voitor", explică fostul ministru al Mediului.

Întrebat dacă e de părere că românii ar trebui să achite diferenţa pentru taxa de poluare, Attila Korodi a răspuns: "Nu sunt de părere şi sper ca nici un om din statul român, responsabil în acest domeniu să nu exprime o poziţie care să fie contrară. Statul român trebuie să-şi asume foarte clar şi să facă toate diligenţele ca cetăţenii să nu aibă de suferit".