Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România are mai mulți salariați decât pensionari – Liviu Pop, ministru pentru dialog social

liviu_pop_dialog_social.jpg

Liviu Pop spune că în România sunt mai mulți salariați decât pensionari
Liviu Pop spune că în România sunt mai mulți salariați decât pensionari

România este pe cale să rezolve una din problemele sociale, cea legată de numărul mare de pensionari raportat la cel al angajaților, anunță autoritățile. Ministrul delegat pentru dialog social spune că, pentru prima oară, numărul angajaților îl depășește pe cel al pensionarilor.

Astfel, susține Liviu Pop, sunt 6.0060.000 de salariați, în timp ce pensionarii sunt mai puțini de 5,2 milioane. Ministrul Liviu Pop spune că această creștere a numărului de salariați, care se bazează pe date oficiale de la Inspecția Muncii, poate fi explicată prin măsurile de natură fiscală adoptate în ultima vreme.

L.P. - ”Pentru prima dată, după mulți ani, în România, numărul angajaților l-a depășit pe cel al pensionarilor. Avem peste 6.060.000 de contracte individuale de muncă în plată, iar, în ultimii trei ani de zile, dacă e să comparăm aprilie 2012 cu august 2015, am putea spune că în Guvernul Ponta s-au creat 406.000 de noi contracte individuale de muncă. În contextul noului Cod Fiscal, anticipăm o creștere a numărului de angajați în următorii ani. De altfel, dacă ne uităm la situația contractelor individuale de muncă din ultimii trei ani de zile, vom vedea că atunci când s-au luat două măsuri importante pentru economie, respectiv reducerea CAS cu 5% și reducerea TVA la alimente, totul a dus la creșterea contractelor individuale de muncă atât pe perioadă determinată, cât și nedeterminată”.

Rep. – Domnule Liviu Pop, faptul că există mai mulți angajați decât pensionari e îmbucurător pentru economie în general, pentru perspectivele României pe mulți ani, pentru că un număr mic de angajați sigur nu poate susține sistemul de pensii.

L.P. – ”Pe de o parte, discutăm despre faptul că având mai mulți angajați, e mult mai sustenabil sistemul de pensii. Noi să nu uităm că avem dezvoltate în România și pensiile private, pensiile opționale, ceea ce clar ne duce într-o zonă în care putem spera că evoluția lucrurilor în România pe termen lung va fi una extraordinară”.

Rep - Datele de acum par însă în contradicție cu anunțuri anterioare venite de la ministerul muncii, șefii instituției vorbind acum câteva luni de doar 4,4 milioane de salariați.

L.P. - ”Dumneavoastră îmi spuneți acum despre angajații din economie. Datele pe care vi le-am dat eu sunt sunt toți angajații din România – public, privat, cu contracte individuale de muncă aflate în plată”.

Rep. – Deci datele din decembrie anul trecut ce nu conțineau ele? Numărul bugetarilor?

L.P. – ”Da, e vorba de angajații din sistemul bugetar. Sunt datele date de Institutul Național de Statistică, nu sunt datele legate de evoluția în tot sistemul de salarizare din România, deci noi discutăm de contracte efectiv active, în care angajatorul face viramentele la stat și contractele individuale de muncă sunt plătite”.

 
Ascultă interviul acordat de Liviu Pop