Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul Volkswagen: Franţa lansează o anchetă împotriva grupului german

Autorităţile franceze au lansat vineri o investigaţie împotriva grupului german Volkswagen pentru înşelăciune, în scandalul emisiilor de noxe falsificate la modele diesel.

Procuratura din Paris a anunţat că investighează Volkswagen pentru suspiciuni de "înşelăciune în formă agravantă".

Grupul german a admis că 11 milioane de vehicule ale sale la nivel mondial au fost dotate cu un soft ce reduce nivelul noxelor în timpul testelor oficiale de poluare. Compania riscă amenzi de până la 18 miliarde de dolari în Statele Unite.

Între timp, autorităţile americane au extins investigaţia privind noxele automobilelor diesel ale Volkswagen la cel puţin 28 de modele fabricate de BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover şi Mercedes-Benz, pentru a vedea dacă şi aceştia au folosit sisteme similare de trişare la testele de poluare, potrivit unui document obţinut de Financial Times.

De partea lor, producătorii europeni de automobile cer Comisiei Europene, într-o scrisoare, să nu reacţioneze exagerat la scandalul Volkswagen, care pune sub semnul întrebării viitorul automobilelor diesel şi slăbeşte întregul sector auto, potrivit Financial Times.

În scrisoarea trimisă liderilor UE, Carlos Ghosn, directorul general al alianţei Renault-Nissan şi preşedinte al asociaţiei constructorilor auto europeni, a respins îngrijorările că şi alţi producători s-au angajat în practici de "înşelăciune de mare amploare".

"Toţi producătorii au investit masiv în inovaţii, dezvoltarea de tehnologii diesel avansate care consumă mai puţin carburant, reducând astfel nivelul emisiilor", a scris Ghosn în scrisoarea adresată Consiliului pentru Competitivitate al UE, care reuneşte miniştrii statelor membre responsabili cu comerţul, economia şi industria.