Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hollande: Violenţele de la Air France sunt inacceptabile

hollande_violentele_air_france_inacceptabile.jpg

Vicepreşedintele executiv al Air France, Xavier Broseta (d), evacuat de gărzile de corp (Foto: Reuters/Jacky Naegelen)
Vicepreşedintele executiv al Air France, Xavier Broseta (d), evacuat de gărzile de corp (Foto: Reuters/Jacky Naegelen)

Preşedintele francez, François Hollande califică drept "inacceptabile" violenţele de la Air France. De partea sa, un responsabil din Ministerul Transporturilor spune că evenimentele de luni prezentate în presa din întreaga lume au reprezentat "o caricatură" a Franţei.

Zeci de angajaţi ai Air France au pătruns cu forţa în sala unde se analiza planul de restructurare şi au agresat mai mulţi membri ai conducerii. Planul respectiv prevede reduceri de costuri şi concedierea a 2.900 de angajaţi.

Preşedintele Hollande declară că aceste violenţe pot avea "consecinţe asupra imaginii şi atractivităţii" Franţei.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Alain Vidalies, afirmă că Air France este într-o situaţie financiară fragilă, dar renaţionalizarea companiei aeriene nu este pe agendă.

Evenimentele de luni au reprezentat "o caricatură" a Franţei, care nu reuşeşte să asigure viitorul companiei, declară oficialul la postul de radio RTL. "Cred că cea mai bună replică franceză ar fi să răspundem celor de peste hotare, care văd asta ca o caricatură, că aceste evenimente nu reprezintă Franţa şi putem rezolva problemele prin negocieri", precizează el.

Grupul Air France-KLM, al doilea operator aerian european, după compania germană Lufthansa a trecut prin mai multe reduceri de costuri şi efective în ultimii ani (5.500 de plecări începând din 2012 până la finele lui 2014), care ar trebui să-i permită să revină pe profit în 2015.

Operatorul aerian este afectat de concurenţa companiilor low-cost din Europa, dar şi de concurenţa rivalilor din Golful Persic, pe distanţele lungi.