
Economie
Recomandările FMI pentru Republica Moldova
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
La finele vizitei, șefa delegației FMI la Chișinău, Ivanna Vladkova-Hollar, a declarat că discuțiile cu autoritățile moldovene vor continua în următoarele luni, astfel încât Chişinăul să aibă la dispoziție timpul necesar pentru realizarea unui șir de angajamente-cheie strategice, precum și pentru formularea mai detaliată a propunerilor ce țin de politicile pentru anul 2016.
"Autoritățile au întreprins pași importanți pentru a spori eficiența energetică. Totuși, tărăgănarea ajustării tarifelor generează pierderi și arierate în lanț pe întreg sectorul energetic. Tarifele ajustate la energia electrică, gazele naturale și energia termică trebuie să fie în vigoare până la începutul sezonului rece. Este important ca ajustarea tarifelor să fie însoțită de acordarea unei asistențe sociale în vederea protejării celor mai vulnerabile persoane", susține Ivanna Vladkova-Hollar.
Potrivit reprezentantei FMI, autoritățile s-au angajat să acționeze în mod hotărât în vederea consolidării sistemului bancar: "A fost reiterat angajamentul de a retrage cu promptitudine licențele și a lichida cele trei bănci insolvabile, care s-au aflat sub administrare specială, începând cu luna noiembrie 2014. Stoparea oricăror injectări de lichiditate în lei în sistemul bancar prin intermediul acestor bănci este de o importanță crucială pentru asigurarea stabilității macroeconomice, care a fost până acum menținută prin politica monetară restrictivă. Între timp, vor continua discuțiile cu privire la măsurile menite să asigure consolidarea cadrului de reglementare, cadrului de supraveghere și celui de gestionare a crizelor din Moldova".
"De asemenea, va fi necesar de a conveni asupra revenirii deficitului bugetar la nivelul stabilit pe termen mediu, ca să fie asigurată sustenabilitatea datoriei. Acest obiectiv va fi dificil de atins, ținând cont de includerea în buget a costurilor legate de lichidarea băncilor. Discuțiile privind măsurile și reformele menite să contribuie la realizarea pachetului de politici bugetar-fiscale pentru anul 2016 continuă", afirmă șefa delegației FMI la Chișinău, Ivanna Vladkova-Hollar.
La rândul său, prim-ministrul Valeriu Streleţ a reiterat "determinarea fermă a Guvernului Republicii Moldova de a pune în aplicare recomandările misiunii", menţionând că acestea sunt importante, întâi de toate pentru dezvoltarea ţării. Premierul s-a pronunţat pentru semnarea cât de curând posibil a unui memorandum cu privire la politicile economice şi financiare cu FMI. "Parteneriatul cu FMI este o precondiţie pentru stabilitatea macroeconomică a Republicii Moldova şi dezvoltarea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare", a declarat Valeriu Streleț.
Totodată, prim-ministrul a solicitat o nouă misiune FMI în Republica Moldova la începutul lunii noiembrie, pentru negocierea și semnarea memorandumului de cooperare.
Amintim că FMI a amânat negocierile privind semnarea unui nou acord de finanțare cu Republica Moldova, după ce guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu și-a dat demisia.