Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nobel-ul pentru Economie, acordat profesorului care a schimbat percepția asupra microeconomiei

angus-deaton.jpg

Profesorul Angus Deaton a fost recompensat pentru studiile în domeniul consumului, sărăciei şi asistenţei sociale
Profesorul Angus Deaton a fost recompensat pentru studiile în domeniul consumului, sărăciei şi asistenţei sociale

Sezonul 2015 al premiilor Nobel s-a încheiat luni. A fost acordată distincția pentru economie, iar câștigător a fost desemnat un profesor cu dublă cetățenie: britanică și americană. El a fost recompensat cu prestigiosul trofeu pentru studiile sale în domeniile macro-, dar mai ales micro-economiei.

Profesorul Angus Deaton, de la Universitatea Princeton, este un renumit microeconomist. El a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Economie, pentru studiile în domeniul consumului, sărăciei şi asistenţei sociale, după cum a anunțat, la Stockholm, secretarul permanent al academiei Academiei Regale Suedeze de Științe, Goran K. Hansson.

Mai exact, în vârstă de 69 de ani, Deaton este cunoscut pentru studiile efectuate în domeniul alegerilor făcute de consumatori. "Prin legătura făcută între alegerile individuale şi rezultatul agregat, cercetarea sa a contribuit la transformarea microeconomiei, macroeconomiei şi economia în domeniul dezvoltării", explică Academia Regală Suedeză de Științe.

Iar lucrările profesorului Deaton sunt într-adevăr revoluționare, originale, precum e și această interpretare a progresului și a urmărilor sale: ” Progresul care ne-a dus unde ne aflăm, azi, este un motor pentru inegalitate pentru că îi lasă pe unii în urmă. Este asta un lucru rău pentru că până la urmă este rezultatul unui lucru bun, care este tocmai acest progres? Răspunsul este că, de multe ori, este un lucru bun pentru că le arată calea multora. Pe de altă parte, poate fi și incredibil de opresiv, dacă oamenii care ajung în vârf refuză să îi ajute pe cei care rămân în urmă. Metafora ar fi că unii ridică scara după ce ajung în vârf pentru ca ceilalți să nu îi poată urma. E un lucru care se întâmplă, spre exemplu, în SUA, astăzi. Inegalitatea extremă devine o forță negativă puternică”.

Profesorul ANgus Deaton, prezentând una din lucrările sale economice:

 

 

În ultima perioadă, comitetul Nobel a onorat un număr de profesori pentru lucrări care au arătat fie ineficienţa pieţelor fie cum trebuie tratată această realitate. Anul trecut, comitetul l-a premiat pe economistul francez Jean Tirole, pentru munca sa în domeniul reglementării eficiente a pieţelor imperfecte.

Anterior, în 2013, Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen şi Robert J. Shiller au obţinut premiul Nobel pentru cercetările referitoare la mişcările pe pieţele financiare.

Premiul Nobel pentru economie este unul dintre cele mai noi, înfiinţat în 1968, în memoria lui Alfred Nobel, la a 300-a aniversare a băncii centrale a Suediei, prima din lume. Premiul în sine este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 976.000 dolari).

Pe de altă parte, atribuirea premiului pentru Economie încheie sezonul 2015 al premiilor Nobel, un sezon marcat de decernarea premiului Nobel pentru Literatură scriitoarei belaruse Svetlana Alexievich și a premiului pentru Pace către mai multe organizații care au permis salvarea tranziției democratice în Tunisia.