Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Exclusivitate RFI: Sectorul energiei, prin ochii unuia dintre cei mai mari specialiști ai lumii

chow.jpg

Profesorul Edward Chow are 35 de ani de experiență în domeniul energiei
Profesorul Edward Chow are 35 de ani de experiență în domeniul energiei
Image source: 
Agerpres

Profesorul american de origine chineză Edward Chow este unul dintre cei mai importanți specialiști în energie ai lumii. În cei 35 de ani în care a lucrat în domeniu, a elaborat strategii de dezvoltarea a sectorului energiei, a negociat la cel mai înalt nivel afaceri de ordinul miliardelor de dolari, a sfătuit guverne, instituții internaționale și mari companii petroliere.

În prezent, este profesor la Universitatea George Wasington din SUA și membru al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA, iar în acest zile se află la București, unde participă la Bucharest Forum ediția 2015. Edward Chow a vorbit la microfonul RFI despre transformările prin care trece acest sector complex al energiei.

Reporter: Care e principala provocare energetică pentru UE?

Edward Chow: Cred că principala provocare pentru UE este că se confruntă cu multe puncte diferite de vedere atunci când vine vorba de rolul diferitelor forme de energie în economia europeană. Spre exemplu, Germania susține vehement energia regenerabilă, dar în schimb arde cel mai dăunător cărbune pentru că acest tip de combustibil este foarte ieftin. Trebuie spus că Germania închide centrale energetice care funcționează pe bază de gaz. În acest context, emisiile poluante ale Germaniei cresc. Un alt exemplu: ce va face Franța în privința energiei nucleare? Când viața reactoarelor sale va ajunge la final, ce va face? Va râmâne fidelă acestui tip de energie? Va face altceva? Este foarte neclar.

R: Dacă este să privim și mai în ansamblu, cu ce provocări credeți că se confruntă și se va confrunta piața internațională a energiei?

E.C: Principala provocare sunt prețurile. Dar, în ultimii ani, prețurile au scăzut, ceea ce este, bineînțeles, bine pentru consumatori. Un alt risc major este reprezentat de evenimentele politice din anumite țări cheie care pot apărea.

R: În ceea ce privește România, a fost descoperit un rezervor mare de gaze naturale în Marea Neagră. Cum ar trebui autoritățile naționale să gestioneze această descoperire pentru a putea profita cât mai mult de pe urma ei?

E.C: Este foarte important pentru România și mai ales pentru regiune. Ceea ce este și mai important, însă, este ”să nu omori gâsca de aur înainte de a face ouă”. Mă refer la faptul că trebuie păstrate condițiile contractuale inițiale pentru companiile care explorează zona. Greșeala pe care o comit de multe ori guvernele în astfel de situații este că vor să se asigure că obțin un profit cât mai mare încă dinainte ca proiectul propriu-zis să pornească.

R: Și care ar trebui să fie atitudinea decidenților din România?

E.C: Cred că menținând condiții stabile de investiții, condiții care au fost oferite inițial, spre exemplu, companiilor Exon, OMV și partenerilor lor. Se întâmplă uneori ca autoritățile să se ”repeadă” și sperie investitorii. În ultimii 10-15 ani, România a pierdut trenul în tendința de a deveni un jucător important regional. Este o tendință de a considera că gazul românesc trebuie să fie doar pentru consumul național, pe când gazul ar trebui să fie livrat în întreaga zonă. Lumea vorbeste despre asta, dar nu face nimic pentru a se și întâmpla asta. În parte, din cauza politicilor guvernamentale și pe de altă parte din cauza acestei mentalități despre care vorbeam. Iar aceasta nu s-a schimbat deocamdată.

R: Unde vine Rusia în tot acest tablou?

E.C: Rusia va continua să fie un mare furnizor de resurse pentru Europa încă mulți ani, mai mulți decât ar vrea mulți specialiști să creadă, inclusiv cei din SUA. Problema principală pentru partea de sud-est a Europei este că Rusia este un furnizor care a monopolizat piața în zonă. Așa că, o soluție este găsirea de alternative în ceea ce privește furnizarea de gaze, alternative care presupun condiții contractuale normale neinfluențate de factori politici sau geo-politici.

R: Vorbim despre energie din petrol și gaze naturale. Totuși, lucrurile par să se îndrepte din ce în ce mai mult către energia verde, regenerabilă. Care considerați ca e trendul?

E.C: Nicio insituție repectabilă nu poate vorbi despre viitorul energiei fără să includă combustibilii fosili pentru multe decenii de acum înainte. Acest secor al energiei este atât de mare încât nu îl poți schimba în 5-10 ani. Va dura probabil mai mult de 2-3 decenii. Până atunci, oamenii încă au nevoie de căldură și electricitate.

R: Ce credeți că se va întâmpla în ceea ce le privește pe marile puteri atunci când energia regenerabilă va lua locul petrolului și gazului?

E.C: Asta nu se va întampla prea curând, pe parcursul vieții mele spre exemplu. Poate pe parcursul vieții tale să se producă această schimbare.

 
Edward Chow, despre schimbările prin care trece domeniul energiei