Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Estimări pozitive, în creștere, pentru economia României

prognoza_economica_ce.jpg

România devine un ”tigru economic” al sud-estului Europei
România devine un ”tigru economic” al sud-estului Europei
Image source: 
Reuters

Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică a României anul acesta până la 3,5%, față de avansul de 2,8% pe care îl preconiza în mai. Veștile bune sunt amplificate și de estimarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Noua estimare venită din partea Comisiei Europene înseamnă o revizuire în urcare puternică, fiind vorba de o creștere economică  a României de 3,5% pentru 2015 și 4,1% pentru 2016. Economia ar urma să fie sprijinită de măsurile de relaxare fiscală, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei. În primăvară, proiecțiile CE indicau un PIB mai mare cu 2,8% în acest an și cu 3,3% în 2016.

”Cu o piață a muncii cu șomaj redus și deflație, reducerea de 4 puncte procentuale a cotei standard de TVA este așteptată să ridice consumul privat la un vârf al perioadei post-criză în 2016”, se arată în raportul Comisiei Europene. Cât privește anul 2017, economia României ar urma să înregistreze un avans 3,6%.

De asemenea, Comisia a modificat și estimările privind deficitul bugetar, la 1,2% de la 1,6% pentru acest an și la 2,8% de la 3,5% pentru anul viitor. Totodată, Comisia se așteaptă ca rata șomajului să aibă o traiectorie descendentă, situându-se la 6,7% în 2015, urmând să scadă cu câte 0,1% în următorii doi ani.

Inflația ar urma să aibă valori negative până în 2017, sitându-se la minus 0,4% în acest an și la minus 0,3% în 2016. În 2017, inflația ar urma să atingă un nivel de 2,3%.

La începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internațional revizuia în urcare estimările privind creșterea economică a României pentru 2015 și 2016, anticipând un avans al Produsului Intern Brut de 3,4% în acest an și de 3,9% în 2016.

În paralel cu aceste vești îmbucurătoare pentru mediul de afaceri din România, dar nu numai, și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a revizuit în creștere cu 0,5 puncte procentuale estimările privind avansul economiei românești în 2015 și 2016. România va avea creștere economică de 3,5% în acest an, urmată de un avans de 3,7% în 2016, se arată în cel mai recent raport Regional Economic Prospects elaborat de instituție.

Potrivit instituției, România va înregistra cea mai mare creștere economică din sud-estul Europei în acest an. ”Se așteaptă ca cererea internă să susțină în continuare creșterea economică, consumul intern fiind stimulat de veniturile în creștere ale populației, rezultate din reducerea recentă a TVA la produse alimentare, precum și din creșterile salariale deja introduse sau planificate. Investițiile private vor continua să recupereze ca rezultat al îmbunătățirii încrederii investitorilor și scăderii costurilor de finanțare, în timp ce investițiile guvernamentale vor crește în cea de-a doua jumătate a anului 2015 prin absorbția mai bună a fondurilor UE”, apreciază BERD. Instituția se așteaptă ca inflația medie să rămână negativă în acest an, având în vedere reducerile recente și viitoare ale TVA, scăderea prețului petrolului și așteptările inflaționiste diminuate.

Din concert nu lipsește nici vocea BNR, care transmite că rata inflației va rămâne negativă încă trei trimestre. Inflația va deveni pozitivă înainte de începutul anului 2017, dar se va plasa sub 1,5%, limita de jos a țintei băncii centrale. BNR apreciază că incertitudinile vin din plan extern și sunt generate de evoluția economică a Chinei, care arată semne de încetinire, cu implicații asupra economiei globale, dar și de politicile monetare divergente ale marilor bănci centrale.