Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pieţele financiare, zdruncinate de atentatele de la Paris

Acţiunile europene şi cele asiatice au scăzut, după atentatele teroriste de la Paris. De asemenea, moneda euro a atins cel mai mic nivel din ultimele şase luni şi jumătate.

Euro a atins luni cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni şi jumătate, faţă de yenul japonez şi dolarul american, după atentatele de la Paris, care au făcut investitorii să evite plasamentele riscante, potrivit Reuters.

Francul elveţian, o monedă considerată sigură în perioadele de incertitudini, s-a apreciat cu 0,3% faţă de euro.

Euro a coborât cu 0,3%, la 1,0740 dolari pe unitate. Faţă de moneda japoneză, euro a coborât la 130,66 yeni pe unitate, cel mai mic nivel atins după luna aprilie.

Acţiunile marilor companii europene au început tranzacţiile de luni în scădere, după atentatele de vineri de la Paris. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de titlurile companiilor din sectorul turismului şi călătoriilor.

Indicele Stoxx Europe 600 este în declin cu 0,2%. La Paris, indicele CAC 40 este în scădere cu 0,12%, după un declin de până la 0,3%.

Titlurile AccorHotels, grup care include între altele brandul Ibis, sunt în coborâre cu 5,8%. Acţiunile Air France-KLM sunt în scădere cu 4,83%, iar Aeroports de Paris, care operează aeroportul Charles de Gaulle, cu 4,5%. Grupo Eurotunnel, operatorul tunelului de transport dintre Marea Britanie şi Franţa, înregistrează un declin al titlurilor de 3,65%.

Acţiunile asiatice au scăzut luni la cel mai mic nivel din ultimele şase săptămâni. Monedele statelor emergente s-au depreciat, pe fondul orientării investitorii către plasamentele în dolari, considerate sigure, după atentatele de la Paris.