Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea de Conturi: Ilegalități contabile la ministere

Curtea de Conturi a găsit deficiențe sau abateri cu o valoare totală estimată la 1,7 miliarde de lei în urma unui audit la administrația centrală a Ministerului Transporturilor și la instituțiile subordonate. O serie de clădiri din patrimoniul public erau înregistrate contabil ca valorând un leu sau chiar zero lei. 

Bunuri în valoare de 36 de miliarde de lei nu se găsesc în patrimoniul unor ministere și instituții de stat, în evidențele contabile existând multe clădiri și terenuri care figurează cu valoarea de 1 leu sau chiar 0 lei, arată un raport al Curții de Conturi, citat de Digi 24. Clădirile și terenurile respective se află în proprietarea unor ministere și instituții. Printre acestea se numară Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. 
Potrivit raportului, Curtea a identificat de asemenea peste 110 mil venituri suplimentare, care reprezintă sume nerestituite/neregularizate cu bugetul de stat. De asemenea, peste 33 de mil reprezintă cheltuieli de personal neprevăzute de legislația în vigoare. Abaterile cu caracter financiar contabil reprezintă în cea mai mare parte înregistrări contabile eronate. E vorba de nereflectarea în contabilitate a tuturor operațiunilor economico-financiare privind imobilele proprietate publică a statului.

"La Autoritatea Rutieră Română s-a constatat neînregistrarea și nevirarea către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier în perioada ianuarie-septembrie 2013 a întregii obligații de 60% din cuantumul tarifelor încasate pentru serviciile specifice, diferența nevirată estimată fiind de 21 de mil lei", se arata în raport. De asemenea, la Autoritatea Feroviară Română (AFER) s-a constatat că în anii 2013 si 2014 s/au facut plăți nelegale pentru personal.