Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aurelian Dochia: Guvernul a făcut un pas înapoi în privinţa BOR

Guvernul Cioloş a făcut un pas înapoi faţă de declaraţia iniţială, în privinţa alocărilor bugetare pentru investiţii în domeniul cultelor. Iată ce spune la RFI analistul economic, Aurelian Dochia, care remarcă faptul că "politicienii au avut tot timpul o sensibilitate deosebită în momentele electorale la nevoile Bisericii, care e un vector electoral important".

Contribuţia statului la salarizarea personalului clerical va creşte anul viitor la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei, potrivit Ministerului de Finanţe.

Premierul Dacian Cioloş a avut duminică o discuţie cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, "în funcţie de posibilităţi", pentru lăcaşele de cult în construcţie.

Pentru Aurelian Dochia, această poziţie a Guvernului "era de aşteptat. Ştim foarte bine că există o mare sensibilitate politică în legătură cu sectorul ăsta al cultelor, al Bisericii Ortodoxe şi pe undeva Guvernul Cioloş a făcut un pas înapoi faţă de declaraţia iniţială, în care spunea că sistează alocările pentru investiţii în domeniul cultelor, a spus că vor fi făcute alocări în măsura posibilităţilor. Asta rămâne deci o discuţie oarecum deschisă. Probabil că unele alocări se vor face, dar nu la nivelul care era dorit şi aşteptat de către reprezentanţii Bisericii".

Analistul economic precizează că "în ceea ce priveşte alocările pentru salarii şi alte cheltuieli ale cultelor, aici aproape că putem considera că este o majorare de salarii similară cu ceea ce s-a aplicat şi în sectorul bugetar".

Cum se explică pasul înapoi făcut de Guvern în relaţia cu BOR? "Anul viitor este unul electoral, sunt două rânduri de alegeri şi politicienii au avut tot timpul o sensibilitate deosebită în momentele electorale la nevoile Bisericii, pentru că s-a văzut că este un vector electoral important", spune Aurelian Dochia.

 
Aurelian Dochia, despre finanţarea BOR de către Guvernul Cioloş