Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salariul minim crește din mai 2016 – propunere a guvernului

salariu_minim_romania.png

Salariul lunar net al unui angajat, fără persoane în întreținere, va fi de 917 lei
Salariul lunar net al unui angajat, fără persoane în întreținere, va fi de 917 lei

Salariul minim garantat în România ar urma să crească, de la 1 mai anul viitor, până la 1.250 de lei lunar, de la nivelul actual de 1.050. Salariul minim va fi corelat în viitor în funcție de mai mulți indicatori, precum coșul minim și inflația.

Negocierile în această chestiune, de altfel o promisiune mai veche a fostului guvern Ponta, durează de ceva vreme, iar sindicatele nu au reușit să se pună de acord cu executivul și patronatele. Acum, guvernul a transmis sindicatelor un proiect de hotărâre care prevede creșterea salariului minim brut la 1.250 lei începând cu 1 mai, ofertă pe care liderii sindicali o consideră acceptabilă. Este adevărat că proiectul trebuie aprobat de cabinetul Cioloș în ședința de miercuri. Guvernul a mai promis sindicatelor că salariul minim va fi corelat în viitor în funcție de mai mulți indicatori, precum coșul minim și inflația.

În cazul în care nu mai apare nici o problemă și propunerea este aprobată mâine de guvern, salariul lunar net al unui angajat, fără persoane în întreținere, va fi de 917 lei, asta începând cu Ziua Internațională a Muncii din 2016. De asemenea, propunerea actuală arată că amenda minimă aplicată angajatorului pentru neacordarea acestui salariu va fi, conform documentului, mai mare decât limita minimă din Codul Muncii. Nivelul de 1.250 lei este menit să acopere o pierdere generată de faptul că salariul minim nu urcă de la nivelul actual de 1.050 lei la 1.200 lei chiar din prima zi a anului viitor. Trebuie precizat că măsura are un efect financiar imediat și asupra patronilor pentru că majorarea salariului minim va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor șapte luni de anul viitor.

Negocierile nu par a fi fost ușoare, la un moment dat sindicatele amenințând chiar cu proteste în stradă. Luni seară proiectul părea blocat. Ministerul Muncii, parte a discuțiilor, propunea creșterea salariului la 1.200 lei brut începând cu luna mai, iar liderii sindicali au insistat pentru o majorare aplicată din ianuarie. Sindicatele au anunțat că așteaptă decizia finală a Guvernului și au amenințat cu proteste din 15 ianuarie dacă salariul minim nu crește din prima zi a anului viitor. Așa că executivul a venit peste noapte cu soluția – ”începând cu 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 7,382 lei/oră”. Așadar, majorarea este de 19,04% față de 2015.

Ca argumente pentru această majorare, Guvernul indică recomandarea Comisiei Europene ca ponderea salariului minim să fie îmbunătățită în raport cu cel mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, ca în statele dezvoltate din UE, precum și factorii de ordin economic, inclusiv cerințele dezvoltării economice, productivitatea și interesul care există pentru a realiza și a menține un înalt nivel de folosire a forței de muncă.

Guvernul a calculat că de majorarea salariului minim brut vor beneficia peste 1,1 milioane persoane, dintre care 39.322 bugetari și 1.092.364 salariați din mediul privat. Pentru buget, impactul este unul pozitiv, fiind anticipate venituri suplimentare de 438,5 milioane lei, prin impozitul pe venit și contribuții sociale percepute, și cheltuieli de personal în plus de doar 11 milioane lei. Cât privește neregulile, stabilirea unui salariu de bază sub 1.250 de lei va reprezenta contravenție amendată cu 1.000 - 2.000 de lei.