Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul a decis: Salariul minim pe economie crește la 1.250 de lei de la 1 mai

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul a decis în ultima ședință din acest an, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că de această majorare vor beneficia peste un milion de români, inclusiv bugetarii.

“Reluarea dialogului social era importantă. Nu a fost un dialog simplu, dar important a fost că s-a reluat şi s-a ajuns la o concluzie”, a spus Suciu, referindu-se la negocierile cu sindicatele, care au cerut ca salariul minim pe economie să crească din 1 ianuarie 2016.

El a precizat că de această majorare a salariului minim pe economie, prevăzută într-o Hotărâre de Guvern adoptată miercuri, vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariaţi, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De această creștere vor beneficia și cei aproximativ 39.000 de bugetari.

“Am încercat să reducem impactul negativ pe care l-ar avea majorarea salariului minim asupra unor industrii. Prin termenul obţinut, încercăm să identificăm industriile care ar putea fi afectate şi să găsim elementele de suport pentru a putea prelua majorarea salarială fără să fie concedieri sau reduceri de activitate. Considerăm că în aceste luni în care firmele vor beneficia şi de facilităţile fiscale, introduse de la 1 ianuarie, vor putea găsi resurse pentru a integra această majorare fără daune semnificative”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a mai spus că există un decalaj între salariul minim şi cel mediu din economie, dar ”elementele de productivitate a muncii şi de competitivitate a economiei nu pot fi compensate prin majorare salarială abruptă”.

”Deci de la 1 mai avem acest nou salariu în plată”, a adăugat sursa citată.