Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce bani scoatem din buzunar în 2016? Noutăţi fiscale: de la reducerea TVA, la scumpirea RCA

Anul 2016 aduce o serie de noutăţi fiscale importante pentru români. Unele preţuri la produse şi servicii ar urma să scadă în urma reducerii TVA, impozitul pe dividende va fi micşorat, în timp ce poliţele RCA se vor scumpi.

Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru 2016 vizează reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Teoretic, acest lucru ar trebui să conducă la scăderea preţurilor cu trei-patru procente.

Taxa pe Valoarea Adăugată scade de la 1 ianuarie de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste. Această cotă se va aplica şi pentru evenimentele sportive şi culturale, în prezent fiind impus un nivel de 24% pentru acestea.

O cotă de TVA de 9% se aplică din 2016 şi pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante şi furnizarea de apă.

Banca Naţională estimează că rata anuală a inflaţiei va înregistra valori negative până în mai 2016, urmând să revină pe plus, astfel ca la finalul anului 2016 să se plaseze la 1,1%.

Reducerea TVA ar putea avea ca efect şi o ieftinire a carburanţilor într-o primă fază, însă ulterior aceştia vor depinde mai mult de evoluţia cotaţiei petrolului pe pieţele externe.

Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru unele produse, cum ar fi cafeaua, blănurile şi iahturile, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ o treime.

Acciza pentru carburanţi şi energia electrică rămâne la acelaşi nivel, însă cea pentru ţigarete va creşte.

De asemenea, energia electrică se ieftineşte de la 1 ianuarie, astfel că preţul electricităţii la consumator va fi mai mic cu 5-6%.

Preţul gazelor naturale se va reduce şi el, de la mijlocul anului, pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5%-6% mai puţin. Pentru consumatorii casnici evoluţia depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

 

Impozitul pe dividende scade

 

O modificare importantă din Codul Fiscal vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente acestui an.

Pentru microîntreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile în care trebuie să se încadreze, de la 65 de mii de euro la 100 de mii şi s-a introdus un sistem diferenţiat de cote de impozitare a venitului.

Astfel, noile cote de impozitare valabile de la 1 ianuarie sunt de 1% pentru microîntreprinderile cu cel puţin doi salariaţi, de 2% pentru cele cu un singur salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi. Cât despre impozitul pe profit, cota generală rămâne cea de 16%.

În 2016 sunt prevăzute şi scumpiri sau creşteri de taxe, cea mai importantă referindu-se la impozitarea proprietăţilor. În acest sens, autorităţile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice.

Dacă o construcţie este folosită atât pentru locuit, cât şi pentru activităţi economice, impozitarea se realizează diferenţiat, în funcţie de suprafaţa destinată fiecărui scop. În astfel de cazuri, proprietarii de locuinţe trebuie să depună la autoritatea locală o declaraţie specială până la finele lunii februarie.

Pe lângă impozitele pentru locuinţe, autorităţile locale au în 2016 şi posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite.

Totodată, românii vor plăti mai mult în 2016 pentru asigurările auto obligatorii, în principal fiind cazul transportatorilor rutieri, care au organizat ample proteste la nivel naţional în cursul lunii decembrie. Transportatorii s-au plâns că preţul poliţelor RCA ar fi putut creşte cu până la 400%.

Reprezentanţii transportatorilor, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat recent un protocol ce limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie 2015.