Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gazprom şi Moldovagaz au bătut palma

O veste bună pentru moldovenii de peste Prut: Rusia a prelungit cu un an aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. Companiile Gazprom şi Moldovagaz au semnat joi un contract în acest sens.

Contractul pentru aprovizionarea cu gaz rusesc a Republicii Moldova a fost prelungit până pe 31 decembrie 2016.

De asemenea, a fost prelungit cu un an şi acordul privind tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova, pentru aprovizionarea unor ţări din Balcani.

"Şi în anul 2016 va fi aplicată aceeaşi formulă europeană de stabilire a preţurilor la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de vânzare a gazelor naturale de către Gazprom în ţările europene şi cotaţiile preţurilor la produsele petroliere. Celelalte condiţii contractuale de furnizare şi de tranzitare a gazelor naturale vor rămâne neschimbate", precizează Moldovagaz într-un comunicat.

Tarifele gazelor ruseşti exportate în Republica Moldova ar urma să fie revizuite trimestrial, pe baza unei formule stabilite de ambele părţi. În primul trimestru al anului 2015, Republica Moldova importa gaz la preţul de 210,2 dolari pentru mia de metri cubi.

Conform unor estimări preliminare, de la 1 ianuarie, preţul gazelor ar putea coborî sub 180 de dolari pentru mia de metri cubi.