Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nouă cădere importantă a burselor din China

Bursele din Shanghai și Shenzhen au fost închise astăzi imediat după debutul tranzacțiilor

Lumea financiară privește cu tot mai multă îngrijorare situația din China, țară în care bursele au fost din nou închise prematur, după o semnificativă cădere de 7 procente.

Această degringoladă a burselor chineze intervine pe fondul îngrijorărilor cu privire la încetinirea ritmului de creștere a economiei locale, a doua la nivel mondial, la care se adaugă deprecierea prelungită a monedei naționale.

Bursele din Shanghai și Shenzhen au fost închise astăzi imediat după debutul tranzacțiilor, în urma unei noi căderi de 7%, situație care a declanșat în mod automat un mecanism destinat să prevină volatilitatea. Este pentru a doua oară în această săptămână când este activat mecanismul ”circuit breaker”, care prevede suspendarea tranzacțiilor în cazul unor fluctuații mari. Amintim că  luni bursele de la Shanghai și Shenzhen au fost închise după o scădere tot de 7 procente.

Utilizarea mecanismului ”circuit breaker” este principalul motiv al acestor scăderi, explică analiștii din piață, care spun că investitorii au intrat în panică după ce au văzut declanșarea sa în ziua de luni. Acest mecanism a tăiat accesul la piața de lichidități și investitorii s-au temut că nu vor mai putea vinde.

Temerile privind erodarea economiei chineze pleacă de la scăderea ritmului de creștere a acesteia și de la deprecierea constantă a yuanului în raport cu principalele valute. Un ultim exemplu este acțiunea de azi a Băncii Centrale a Chinei, care a coborât cursul de referință al yuanului în raport cu dolarul cu 0,51%, la cel mai scăzut curs de schimb pentru moneda chineză după luna martie 2011.

În încercarea de a-i liniști pe investitori, Comisia de reglementare a piețelor financiare din China a anunțat prelungirea restricțiilor de vânzare impuse acționarilor care dețin mai mult de 5% din capitalul unei societăți cotate la bursă. Această restricție a fost introdusă pentru prima dată în vara anului trecut, în încercarea de a opri căderea înregistrată atunci de bursele chineze. Însă de data aceasta acționarii sunt autorizați să vândă 1% din acțiunile pe care le dețin la fiecare trei zile.

Efecte în lanț pe piețele financiare

Indicii burselor din Stockholm, Oslo și Helsinki cădeau cu aproape 4% în mijlocul zilei de joi, antrenate de temerile legate de repercusiunile crizei bursiere din China asupra economiilor nordice.

În jurul orei 9,35 GMT, Stockholm cădea cu 3,77%, Helsinki cu 4,16% iar la Oslo scăderea era de 4,09%.

Și Copenhaga scădea, dar mai puțin marcant, cu 2,49%, după publicarea unor cifre bune legate de forța de muncă în Danemarca.

În Suedia, acțiunile Ericsson cădeau cu 4,40%. În Norvegia, Statoil (-6,19%) plătea perspectiva unor prețuri scăzute la petrol pe o perioadă lungă. În Finlanda, Nokia, puternic prezentă pe piața chineză, cădea cu 3,22%.

Cerere scăzută, prețul petrolului cade

Arabia Saudită a scăzut brusc prețurile petrolulului pe care îl vinde în Europa, analiștii considerând această acțiune o mişcare care ar putea submina Iranul, în condiţiile escaladării tensiunilor între cele două ţări rivale din Orientul Mijlociu. Reducerea de preţ practicată de Arabia Saudită vine împotriva tendinţelor pieței europene, după ce petrolul rusesc s-a scumpit.

Măsura Arabiei Saudite pare să deschidă calea pentru o concurenţă pe piețele europene ale petrolului în acest an, în condiţiile în care este de aşteptat ca Iranul să crească exporturile după ridicarea sancțiunilor occidentale privind programului său nuclear. De exemplu, Italia și Spania s-au bazat pe Iran pentru 13% și respectiv 16% din importurile de petrol înainte ca Uniunea Europeană să interzică achiziţiile în 2012. Iranul a fost înlocuit pe piață de Arabia Saudită și alte țări, cum ar fi Rusia, iar Teheranul se bazează pe reluarea acestor legături atunci când se va pune problema exporturilor.

Reducerea preţurilor petrolului saudit vine după o situaţie diplomatică extremă între Arabia Saudită și Iran. Riyadh-ul și alte câteva capitale musulmane sunnite au rupt sau limitat relațiile diplomatice cu Iranul, după ce ambasada Arabiei Saudite la Teheran a fost atacată şi incendiată. Gestul mulţimii furioase a avut loc după executarea în Arabia Saudită a unui cleric șiit. Profesioniștii iranieni din domeniul petrolului au interpretat mutarea saudiţilor ca o modalitate de a concura cu Iranul în revenire pe piețele petroliere. Uniunea Europeană a programat ridicarea embargoului impus Teheranului cel mai curând luna viitoare.

În acest timp, în piață preţul petrolului a scăzut la noi minime istorice. La New York, preţul petrolului WTI Crude a coborât la 32,53 dolari barilul.