Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întâlnirea Cioloș-Merkel: Bucureștiul și Berlinul țin aproape

Vizita premierului român Dacian Cioloș la Berlin are loc într-o perioadă de intense consultări politice în regiune. Temele sunt numeroase și presante: răspunsul care va fi dat condițiilor puse de David Cameron pentru rămânerea Marii Britanii în Uniune. Sau raspunsul comun în problema refugiaților, știind câ atât sistemul de cote, cât și corpul comun de paza a frontierelor se lovesc de opoziția mai multor state membre din regiunea central europeană.

În declarațiile comune, pățtile au insistat pe coperarea economică, un subiect care în acest moment poate fi trecut făra probleme la capitolul realizpri. Germania este primul partener comercial, asigurând circa 20% din comerțul exterior al României.

Dar cancelara Merkel a spus, de asemenea, că a abordat cu omologul român și chestiunea cotelor de migranți, insistând pe ideea solidarității între statele membre. Și aceasta, după cum se știe, în condițiile în care România a votat, în Consiliul European, împotriva sistemului de cote, fără însă a putea bloca decizia, care a devenit obligatorie.

Însă această problemă nu a parut a întuneca atmosfera.  Cancelara a motivat impunerea cotelor prin imperativul momentului – trebuia luată o decizie rapid, în plină criză, dar rămâne să vedem cum manifestăm solidaritatea de aici înainte.

În timp ce premierul Ciolos s-a declarat deschis la dialog și la a aștepta să vadă și pozitia altor state.

În privința dosarului britanic, șefa guvernului german a susținut menținerea intactă a libertăților de mișcare în Uniune. De asemenea, razpunzând unei intrebari, ea s-a distantat de ideea lansată de partenerii creltin-sociali din Bavaria, potrivit cărora Germania ar trebui să urmeze exemplul britanic și să limiteze și ea accesul la servicii sociale pentru muncitorii din alte state membre.

Premierul Ciolos, care cunoaște bine mecanismele intime ale jocului european, data fiind experiența sa din cadrul Comisiei de la Bruxelles, a afirmat că România este decisă să se implice mai mult în construcția europeana și că vede în Germania un partener esențial.

Bucureștiul și Berlinul dau, așadar, semnale că țin aproape, și aceasta într-un moment în care Germania, considerată drept lidera Uniunii, are probleme în a menține unitatea la nivel european.

Cu atât mai mult cu cât, după cum o arată sondaje e de opinie, Germania este țara care se bucură de cea mai mare admirație din partea românilor. Peste 85% dintre români au opinii bune și foarte bune despre Germania, după cum arată un sondaj INSCOP, la începutul acestui an.

De asemenea, românii sunt și cei mai pro-europeni din întreaga Uniune. Publicația Caleaeuropeana.ro a publicat joi rezultatele unui sondaj al Opinion Research Business, o agenție independentă de sondaje cu sediul la Londra, potrivit caruia 85% dintre români sunt pro-Uniunea Europeană, urmați de germani, cu 72% opinii pozitive.