Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renault, amestecat în scandalul trucării motoarelor diesel

renault_by_rain.jpg

Unele vehicule produse de Renault depășesc nivelul emisiilor poluante
Unele vehicule produse de Renault depășesc nivelul emisiilor poluante
Sursa imaginii: 
Reuters

Unele vehicule produse de Renault depășesc nivelul emisiilor poluante, recunoaște ministrul francez al Transporturilor. Declarația a venit după ce la sediul companiei au avut loc câteva percheziții, posibil legate de scandalul motoarelor trucate de la Volkswagen.

Rezultatele preliminare ale testelor au arătat că emisiile vehiculelor produse de Renault și de alți producători auto străini depășesc limitele, a anunțat ministrul francez al ecologiei și transporturilor, Segolene Royal. Totuși, ea dă asigurări că în timpul verificărilor nu s-au descoperit dispozitive de trucare a emisiilor, iar ”acționarii și angajații Renault trebuie să fie liniștiți”.

Aceste evoluții vin pe fondul scandalului emisiilor de la Volkswagen, grup care face obiectul unor investigații în mai multe țări. Constructorul auto a recunoscut că în perioada 2005 - 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 500.000 în SUA) cu un program care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

În urma scandalului, autoritățile din mai multe țări au început să verifice producătorii auto și să înăsprească reglementările privind nivelul emisiilor, ceea ce, consideră unii analiști, ar putea afecta întreaga industrie a vehiculelor diesel - piață cheie pentru Renault.

La Bursa de la Paris, acțiunile Renault au înregistrat o scădere de 22%, iar compania a pierdut cinci miliarde de euro din capitalizarea de piață. A fost cea mai slabă zi pentru acțiunile Renault de când compania a fost pentru prima dată listată, în 1994.

O comisie independentă având mandatul Guvernului de la Paris testează nivelul emisiilor a 100 de vehicule produse de companii franceze, 25 de modele fiind de la Renault. Un membru al comisiei a afirmat că, săptămâna viitoare, Renault va prezenta modul în care va remedia vehiculele unde s-au găsit depășiri ale limitei de emisii. ”Testele efectuate asupra vehiculelor Renault au arătat clar anomalii și nu din întâmplare investigatorii au decis să percheziționeze compania”, a afirmat el.

În acest timp, grupul german Daimler a anunțat că motoarele diesel pe care le furnizează Renault pentru brandul său Mercedes-Benz nu conțin dispozitive care să falsifice emisiile poluante. O organizație de mediu germană informa, în noiembrie 2015, că modelul Espace depășește de 25 de ori limitele legale, dar Renault a contestat rezultatele studiului.

Joi, Renault a confirmat că au fost efectuate percheziții la uzinele sale, dar a subliniat că în cursul acestor investigații nu a fost identificat niciun dispozitiv care să falsifice emisiile poluante ale motoarelor sale diesel. Acest anunț vine după ce anterior un lider sindical a dezvăluit că săptămâna trecută au fost efectuate o serie de percheziții la sediul Renault, declarație care a dus la scăderea cu peste 20% a cotației titlurilor Renault. Degringolada titlurilor Renault l-a afectat și pe rivalul PSA Peugeot Citroen, ale cărui acțiuni au înregistrat o scădere de peste 7%.

Separat, PSA Peugeot Citroen a anunțat că nu a făcut obiectul unor percheziții după scandalul motoarelor trucate de la Volkswagen, adăugând că testele efectuate de autoritățile franceze asupra modelelor sale nu au arătat nicio anomalie.

De asemenea, acțiunile Fiat Chrysler Automobiles au înregistrat joi o scădere de peste 10% la Bursa de la Milano, după ce portalul Automotive News a acuzat grupul italo-american că a falsificat cifrele de vânzări din SUA.

Date supărătoare pentru Volkswagen

Cota de piață a Volkswagen în Europa a scăzut pentru prima dată din 2007 deoarece scandalul emisiilor a afectat vânzările grupului german în ultimele luni ale anului trecut, arată datele prezentate vineri de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile.

În 2015, VW, cel mai mare producător auto european, a fost responsabil pentru 24,8% din vânzările de mașini noi în regiune, comparativ cu 25,5% în 2014, în timp ce la nivelul Uniunii Europene au fost înmatriculate 14,202 milioane de autoturisme, în creștere cu 9,2% comparativ cu 13,006 milioane vândute în 2014.

Anul trecut, livrările brandului VW pe piața europeană au scăzut cu 6,5%, în timp ce divizia de lux Audi a înregistrat în regiune o creștere de 5,7%. Totuși, Audi a pierdut în 2015 locul doi în topul producătorilor de automobile de lux în favoarea Mercedes-Benz, divizia de lux a Daimler. BMW și-a păstrat în 2015 primul loc în topul producătorilor de automobile de lux.

În rândul primelor zece companii auto cu cele mai mari vânzări din Europa, grupul german Daimler a înregistrat anul trecut cel mai semnificativ avans al livrărilor, de 18%, pe fondul creșterii cu 72% a livrărilor brandului Smart și cu 13% la Mercedes. Rezultate foarte bune au obținut și Nissan Motor, cu un avans de 16,3%, grupul FCA Fiat Chrysler, cu 13,6%, și grupul BMW, cu 12,3%. Grupurile franceze PSA Peugeot Citroen și Renault au înregistrat în 2015 creșteri ale vânzărilor de 6% și, respectiv, 9,4%, în timp ce producătorul auto american Ford a raportat un avans de 8,6%.

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în 2015 un avans de 5,1% în Europa (UE plus EFTA), dar cota de piață a constructorului de automobile a scăzut la 2,7%, de la 2,8% în 2014. În 2015, un număr de 382.948 autoturisme marca Dacia au fost înmatriculate pe piața din UE, comparativ cu 364.219 unități în 2014.

Statisticile vizează piețele auto din 29 de state europene, din care 26 provin din Uniunea Europeană, fără Malta, iar trei state sunt participante la Acordul European de Comerț Liber (EFTA), respectiv Islanda, Norvegia și Elveția.