Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Roboții, responsabili pentru dispariția a cinci milioane de locuri de muncă

Roboții vor elimina peste cinci milioane de locuri de muncă până în 2020. Previziunea se regăseşte într-un studiu publicat în avanpremiera Forumului Economic Mondial de la Davos.

Potrivit studiului, în următorii cinci ani peste 7 milioane locuri de muncă se vor pierde, depăşind cu mult cele două milioane de locuri de muncă create în urma noilor modificări de pe piața muncii. Cele 15 economii vizate de studiu acoperă aproximativ 65% din forța de muncă globală.

Două treimi din locurile de muncă afectate psunt din sectoarele administrativ și office, pe măsură ce mașinile inteligente vor prelua o parte din sarcinile de rutină, se  arată în cercetare.

Raportul 'Viitorul locurilor de muncă ' arată că toate industriile vor fi afectate, impactul va fi însă diferit. cele mai afectate domenii vor fi sănătatea, energia și serviciile financiare. În același timp va exista o cerere crescută pentru anumiți specialiști, inclusiv analiști date și reprezentanți de vânzări specializați.

Femeile vor fi mai afectate decât bărbații pentru că locurile lor de muncă sunt concentrate în sectoare cu creștere mică sau în scădere precum vânzări, office sau administrativ. În timp ce în cazul bărbaților pentru fiecare trei locuri de muncă pierdute va exista totuşi un nou loc de muncă creat, în cazul femeilor peste cinci locuri de muncă vor fi pierdute pentru fiecare nou post creat.

Studiul a fost publicat înainte de Forumul economic mondial de la Davos, care în acest an se va concentra pe 'cea de-a patra revoluție industrială', precum și asupra modificărilor economice și sociale care vor apărea ca urmare a tehnologiilor digitale.

Nu e primul semnal de alarmă tras. CNNMoney scria recent că opt domenii vor fi silite să facă loc inteligenței artificiale.

Un prim astfel de domeniu de activitate este cel al casierilor: aplicațiile precum Apple Pay sau ceasurile inteligente Apple Watch ameninţă aceste locuri de muncă.. Mai excat,  dezvoltarea, diversificarea și perfecționarea tehnologiilor mobile care permit plata direct, prin intermediul telefonului mobil, spre exemplu, elimină din schemă nevoia de a angaja oameni care să facă aceste lucruri.

Un alt domeniu de activitate aflat în pericol este cel al vânzărilor și al publicității. Instrumentele puternice de publicitate ale viitorului le vor permite companiilor să-și conceapă mesaje publicitare perfect adecvate grupurilor sociale țintă. Webb a amintit că deja este în derulare o serie de experimente cu tehnologii care studiază comportamentul clientului pentru a identifica acele tipuri de reclame care sunt mai eficiente.

"Este ceva complet nou", iar dacă aceste instrumente noi vor avea rezultate bune, companiile de publicitate și departamentele strategice de vânzări din firme și companii vor avea nevoie de din ce în ce mai puțini angajați, sustin unii analisti.

Nici muncitorii din fabrici nu pot sta prea liniștiți. Locurile lor de muncă vor fi preluate în viitorul apropiat de roboți - costurile de întreținere sunt mult mai mici decât salariile. În plus, robotii nu isi vor lua niciodată pauze de masă sau pentru a schimba câteva mesaje pe telefonul mobil cu prietenii.

Nici avocatii nu sunt scutit de emotii. Cei care se ocupă de înregistrarea mărcilor, de succesiuni și chiar de divorțuri ar putea rămâne fără locuri de muncă, fiind înlocuiți de servicii online așa cum este, spre exemplu, LegalZoom.