Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aproape jumătate din angajații tineri își vor da demisia din companii în următorii 2 ani

Companiile riscă să piardă un număr mare de angajați tineri în următorii doi ani.  Aproape jumătate dintre dintre reprezentanții generatiei Y  sau millenials și-ar părăsi actualii angajatori, arată un studiu al Deloitte Global, citat de site-ul Hotnews.ro. Cine sunt acești millenials? Ce vor ei și de ce este periculos să ai millenials nemulțumiți? 

Millenials sau generația Y sunt tinerii activi pe piața muncii, născuți între 1980 și mijlocul anilor 90. Cei mai bătrâni millenials au așadar, doar 36 de ani. Sintagma generația Y vine, după unii de la firul de la căștile pe care le poartă în urechi, de la generația precedentă numită X sau de la faptul că Y în limba engleză, se citește Why, adică de ce.  Alții îi numesc millenials pentru că sunt tinerii ajunși la maturitate în noul mileniu.  Americanii le mai spun nativi digitali sau generația net pentru a scoate în evidență că acești tineri au crescut într-o lume în care computerul personal sau laptopul este o normalitate, la fel ca jocurile video sau internetul.  Vechii creatori și transmițători de valori precum biserica, armata sau familia au decăzut în fața internetului și a rețelelor sociale.

Generația Y își dorește ca afacerile să se axeze mai mult pe oameni, produse și scop. Mai puțin pe profit. Tot mai mulți tineri sunt ghidați de valori puternice atunci când vine vorba de alegerea angajatorilor, dar și de sarcinile pe care sunt dispusi să le accepte.

În cazul în care companiile nu scot în față niste lideri care să demonstreze că apreciază aceste valori, organizațiile riscă să piardă o mare parte din forța de muncă.

Potrivit studiului  Deloitte Global,  citat de Hotnews, 44% dintre reprezentanţii generaţiei Y susțin că, dacă ar avea ocazia, și-ar părăsi actualii angajatori în următorii doi ani. Procentajul celor care și-ar da demisia crește pâna la 66% dacă perioada de timp este extinsă pâna în 2020. Dorința de a-și părăsi locul actual de muncă în urmatorii cinci ani este mai ridicată în rândul celor care lucrează pe o piață emergentă (69%) decât al celor ce lucrează în țări dezvoltate (61%).

 

Cu toate acestea, extreme precum Marea Britanie (71%) arată că mediul economic nu este motivul principal pentru dorința de schimbare a locului de muncă. Principalele nemulțumiri ale tinerilor sunt legate de faptul ca pontențialul lor nu este complet dezvoltat, aceștia nefiind mulțumiți de modul în care le sunt valorificate aptitudinile. Aproape trei sferturi din generatia Y ar prefera, în schimb, să lucreze de acasă sau din locuri unde se simt mai productivi. Însă, nu toți aceștia au această posibilitate, doar 43% o pot face.

Comportamentele și opiniile generatiei Y gravitează în jurul temelor mari, precum echilibrul între cariera și viata privata, dorinta de flexibilitate și diferențele de valori.

Pentru a evita ca ei să plece de la job-uri,  tinerii din generația Y au furnizat mediului de afaceri o radiografie despre cum ar putea angajatorii să le satisfacă nevoile de ascensiune în carieră și dezvoltare profesională.

Astfel, tinerii vor să lucreze pentru organizații axate pe îmbunătățirea abilităților. Totodată, un factor important este și producerea de bunuri și servicii care ar trebui să aibă un impact pozitiv în viața oamenilor. Tinerii nu vor să devina celebri sau să cumuleze averi, iar dacă generația anterioară căuta relații pe termen lung cu angajatorii, generația Y este mai independentă.

În Europa de Est, milenialșii erau copii sau nici nu se născuseră încă în perioada comunistă, prin urmare au avut mai puține probleme de adaptare la concepte necunoscute până 1989: șomaj, consumerismul, libertatea de exprimare, libertatea de întreprindere, acceptarea inegalităților sociale, etc.

Se poate observa că visul american care interesează mai puțin millenialșii în Europa de Vest,  a apărut și crescut în Europa de Est.

 

Millenielșii din America de Nord, deranjează adesea angajatorii și nu pentru că nu și-ar face treaba, dimpotrivă, sunt foarte bine calificați și știu ce vor.  Pentru tinerii americani, autoritatea și competența nu sunt sinonime. Ei nu se tem să se compare cu alții, comunică foarte ușor, îndiferent de mediul în care o fac. Spre deosebire de părinții lor, tinerii din generația Y nu pun munca în prim-plan. Ei refuză să lucreze în timpul sărbătorilor și la sfârșit de săptămână, vor timp liber să se relaxeze pentru că prioritatea lor este sănătatea fizică și mentală.

 

Rezultatele studiului au la baza aproximativ 7.700 de respondenti apartinand generatiei Y din 29 de tari, în perioada septembrie- octombrie 2015.