Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea dării în plată, în reexaminarea Senatului. Bancherii cer schimbări majore

Comisia de buget a Senatului discută, marți, cererea de reexaminare a legii privind darea în plată a imobilelor ipotecate. Actul normativ care permite lichidarea datoriei către bancă odată cu cedarea imobilului cumpărat prin credit a fost retrimis la Parlament de preşedintele Klaus Iohannis. Concomitent, bancherii atrag atenția că legea, în forma sa actuală riscă să afecteze serios piața creditelor.

Legea privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor către bancă a fost trimisă pentru reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis încă din 18 decembrie anul trecut. Șeful statului invoca atunci faptul că proiectul este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".

"Terminologia neclară, necorelarea cu legislaţia în vigoare şi crearea unor situaţii de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ", scria, pe contul său de Facebook, președintele Klaus Iohannis.

În plus, forma trimisă la promulgare de Parlament a fost criticată şi de guvernatorul BNR Mugur Isărescu care declara, la începutul lunii ianuarie, că senatorii şi deputaţii trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv de la Banca Central Europeană, astfel încât legea să îi protejeze pe cei care au credite pentru locuinţe şi nu alte persoane.

De asemenea, preşedintele BCR, Sergiu Manea, a avertizat, marți, că proiectul legii dării în plată, în versiunea modificată după retrimiterea în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, va genera o restrângere generală a pieței creditului și a intermedierii financiare.

"Sunt alarmat de modificările actuale aduse proiectului de lege, de această versiune și mai radicalizată, care va genera fără doar și poate o restrângere generală a pieței creditului și a intermedierii financiare într-un moment când România are nevoie fundamentală de a importa capital (și nu mărfuri) pentru a putea finanța nevoile fondului locativ, infrastructurii ori sectorului productiv. În aceste condiții, restrângerea pieței creditului devine inevitabilă din cauza unor riscuri materiale concrete pentru fondurile deponenților și ale acționarilor", a afirmat Manea.