Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Experți FMI vin la Chișinău

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar se va afla într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 23-29 februarie 2016. Anunțul a fost făcut, în seara zilei de marți, printr-un comunicat de presă de reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan.

Scopul misiunii FMI la Chișinău este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și de a discuta ”politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și perfecționarea guvernării”. În comunicatul de presă se precizează că misiunea nu are mandatul de a negocia un program de asistență financiară, iar rezultatele misiunii nu vor fi discutate de către Consiliul de Directori Executivi al FMI.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță califică anunțul FMI ca un duș rece pentru autoritățile de la Chișinău.”Unii oficiali prea optimist vedeau reluarea relațiilor cu FMI. Și în dorința de a inspira optimism, ușor au exagerat mandatul actualei echipe FMI venite la Chișinău. Pentru a nu lăsă loc de interpretare, FMI a fost nevoit să lanseze acest comunicat nu prea diplomatic. Pe scurt: Pană la un nou acord cu FMI, este un drum lung, lung, de tot”, a scris Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Premierul moldovean, Pavel Filip anunța că după această vizită tehnică a experților FMI, la Chișinău urmează să ajungă o delegație pentru negocieri.

Amintim că, FMI a amânat în toamnă negocierile privind semnarea unui nou acord de finanțare cu Republica Moldova, după ce guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu și-a dat demisia. Ultimul acord dintre Republica Moldova şi FMI a fost încheiat în 2013.