Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ajutor umanitar pentru Rep. Moldova. Expert moldovean: Fraţii se ajută, dar problemele trebuie rezolvate la Chişinău

România va oferi un ajutor umanitar Republicii Moldova. Iată una dintre concluziile vizitei preşedintelui Nicolae Timofti la Bucureşti, unde a avut programate întâlniri cu omologul său român, Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş.

Ajutorul umanitar va fi acordat independent de creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, care va fi eliberat în funcţie de reformele realizate la Chişinău.

Ajutorul umanitar este binevenit, însă autorităţile din Republica Moldova trebuie să iasă singure din criză, după cum spune la RFI Viorel Chivriga, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul".

"Eu apreciez ajutorul care este oferit de România de fiecare dată când Republica Moldova este în dificultate, dar eu nu aş dori ca Republica Moldova să cadă într-o mreajă de aşa gen, ca să solicite ajutor umanitar pentru moldoveni, e mai bine ca toate problemele să fie soluţionate aici, în ţară. România şi aşa acordă un ajutor inestimabil în situaţii de criză. Îmi aduc aminte de perioada anilor 2005-2007, când au fost sistate exporturile din Republica Moldova, când au existat probleme în zonele afectate de urgiile naturii, cum ar fi zona de centru, cum ajută şcolile, grădiniţele din toate localităţile din Republica Moldova, chiar şi din regiunile unde România este privită aşa, cu frică, cum ar fi Găgăuzia. Dar ăsta este un ajutor frăţesc care trebuie să fie privit în alt fel faţă de cum îl privesc demnitarii din Republica Moldova. Fraţii, surorile se ajută, dar trebuie garantat că suntem capabili să facem faţă problemelor din ţară aici, pe loc", declară Viorel Chivriga.