Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Granița dintre Bulgaria și Grecia, de netrecut. Fermierii greci nu renunță la protest

bulgaria-greece-blockade.jpg

Sute de şoferi şi turişti români sunt blocaţi de o parte şi de alta a graniţei dintre Bulgaria și Grecia
Sute de şoferi şi turişti români sunt blocaţi de o parte şi de alta a graniţei dintre Bulgaria și Grecia
Sursa imaginii: 
Reuters

Peste 6000 de camioane sunt blocate la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia. În partea elenă, maşinile au ajuns până la Serres, oraş situat la peste 40 de kilometri de graniţă. Sute de şoferi şi turişti români sunt blocaţi de o parte şi de alta a graniţei.

Discuţiile care au avut loc pentru deblocarea vămii de la Kulata, una dintre cele mai importante dintre cele două ţări, au eşuat, deoarece niciuna dintre părţi nu vrea să renunţe. Ca urmare, transportatorii bulgari au anunţat că vor înăspri blocada şi că nu vor lăsa să treacă nici măcar familiile care au copii mici. Cele mai mari probleme sunt la punctul de trecere a frontierei dintre Kulata şi Promachonas. Autorităţile bulgare, în frunte cu ministrul Transporturilor, au încercat să discute cu agricultorii greci despre deblocarea vămii, dar partea elenă a trimis la negocieri doar câţiva fermieri care au spus clar că nu renunţă la proteste.

Problemele au început când fermierii greci au început să blocheze drumurile din nordul ţării, ca formă de protest faţă de măsurile luate de guvernul de la Atena. Transportatorii bulgari spun că această acţiune le-a dat peste cap programul şi în replică, au blocat toate punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi Grecia. Guvernul de la Sofia a anunţat că va face plângere la Comisia Europeană deoarece consideră că Grecia împiedică libera circulaţie. 

Sute de şoferi şi turişti români sunt blocaţi de o parte şi de alta a graniţei dintre Grecia şi Bulgaria, în coloane de maşini care depăşesc 20 de kilometri. Toate cele şase puncte de trecere a frontierei dintre Grecia si Bulgaria sunt blocate complet de trei zile, iar situaţia nu pare sa revină la normal prea curând. În România, firmele de transport anunță că au contabilizat deja pierderi de zeci de mii de euro după ce au încercat să transporte turiştii pe rute ocolitoare sau cu autoturisme închiriate din Grecia până la închiderea completă a graniţelor.

Autocarele care urmau să plece astăzi în Grecia sunt goale. Sute de bilete au fost anulate doar în ultimele două zile. Unii şoferi au ocolit Grecia, intrând prin Turcia sau Macedonia, dar pentru asta transportatorii trebuie să aibă carte verde şi drept de tranzit cu marfă.

90% din comerţul auto făcut de România este prin frontierele de Vest şi doar 10% prin sud. Ministerul de Externe avertizează călătorii români care se deplasează în Bulgaria cu destinaţia Grecia că trecerile de la frontiere sunt blocate pe o perioadă nedeterminată.