Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partea întunecată a scăderii preţului ţiţeiului

Ceea ce era de aşteptat să se întâmple s-a întâmplat. Pentru prima dată de la privatizare, compania Petrom a încheiat anul financiar 2015 cu pierderi de 690 milioane lei. Dar Petrom nu este singura companie energetică din România care înregistrează rezultate financiare mai slabe decât în anul anterior.

Romgaz şi Transgaz sunt alte două firme, cu capital de stat, care au raportat indicatori economici în scădere, fără a înregistra însă pierderi. Astfel, în anul 2015, Romgaz a raportat un profit de 1,175 miliarde lei, cu 225 milioane de lei mai puţin decât în 2015. Cifra de afaceri estimată pentru 2015 este de 4,05 miliarde de lei, în scădere cu 9,8% faţă de 4,49 miliarde de lei în 2014.

Transgaz, compania de transport a gazelor naturale, are şi ea, conform raportului financiar preliminar, indicatori economici în scădere în comparaţie cu anul trecut. Concret, profitul net, anul trecut, a fost de 487,7 milioane lei, cu 3% mai mic decât în 2014.

Cauzele scăderii performanţelor companiilor din domeniul de petrol şi gaze au câteva puncte comune şi o serie de particularităţi. Cel mai important punct comun este scăderea cererii de gaze naturale. O cerere scăzută fie din cauza unor temperaturi mai mari decât în alţi ani, în special în trimestrele doi şi patru, fie din cauza scăderii consumului industrial. Cel mai sugestiv exemplu este reducerea drastică a activităţii în industria de producere a îngrăşămintelor chimice, o industrie care din acest motiv şi-a redus substanţial şi cererea de gaze.

Un element comun pentru companiile din industria de petrol şi gaze naturale este şi reducerea nivelului investiţiilor. Romgaz a realizat, anul trecut, investiţii de 925 milioane lei, mai mici cu aproximativ 15%. Petrom a redus şi mai mult investiţiile anul trecut, cu aproximativ 37%. Compania şi-a concentrat investiţiile către proiecte de redezvoltare a zăcămintelor, către lucrări de reparaţii capitale, către facilităţi de suprafaţă şi forajul sondelor de dezvoltare. Finalizarea în anul 2014 a programului de modernizare la rafinăria Petrobrazi a fost un avantaj pentru companie, care în condiţii economice dificile a reuşit să îşi concentreze investiţiile către domeniile prioritare.

Pierderea Petrom era anunţată de scăderea preţului ţiţeiului pe plan internaţional. Preţul mic al ţiţeiului a adus dificultăţi şi pentru industria gazelor ştiindu-se faptul că tariful gazului se raportează la cel al ţiţeiului. Iată că scenariile pesimiste referitoare la industria petrolieră mondială care prevedeau intrarea în zona de pierderi financiare şi amânarea unor proiecte de investiţii a companiilor de profil se adeveresc şi în cazul Petrom şi parţial pentru Romgaz. De altfel, cauza principală a pierderilor financiare la Petrom provine din reevaluarea în scădere cu 2,8 miliarde lei a activelor ca urmare a scăderii abrupte a preţului ţiţeiului. Dar pierderea nu este doar a companiei, ci şi a statului român, care deţine participaţii la Petrom şi care nu va încasa dividende anul acesta. Spre exemplu, în contul profitului din anul 2014, statul a încasat un dividend înainte de impozitare de aproximativ 131 milioane lei.

Este exact ceea ce se anticipa: preţul scăzut al ţiţeiului poate aduce beneficii consumatorilor, dar creează dificultăţi companiilor din industria de petrol şi gaze şi statelor prin scăderea veniturilor bugetare.