
Economie
Creşterea economică record anunţată de INS, “un joc al aparenţelor”?
world_with_money_37871300.jpg

La creşterea PIB au contribuit impozitele nete pe produs cu un aport de 0,7% şi o pondere de 12 procente la formarea PIB. Şi construcţiile şi-au mai revenit şi au contribuit cu 0,6% la PIB, având o pondere de 7,4%. Cu acelaşi procentaj au contribuit şi informaţiile şi telecomunicaţiile deşi au o pondere mai redusă, de 5,7%. De asemenea, volumul cererii de consum s-a majorat cu 6,2%, contribuind cu 3,8% la creşterea PIB. Reversul monedei ne arată că agricultura, silvicultura şi pescuitul au avut un impact negativ asupra creşterii economice, de -0,5%, şi o pondere de 4,2% la formarea PIB. De asemenea, industria a contribuit cu 0,5% la creşterea economică, având o pondere de 23,2% la formarea PIB. Coroborat cu faptul că exportul net a avut şi el o contribuţie negativă importantă la creşterea PIB, de -1,6%, avem motive serioase de îngrijoare, spune la RFI analistul economic George Vulcănescu.
« Poate fi îngrijorător faptul că nivelul de creştere a sectorului industrial, chiar dacă acesta are o pondere foarte mare în economie, a fost relativ scăzut. Asta ce înseamnă ? Că industria are probleme de finanţare, în primul rând. În al doilea rând, are probleme legate de comenzi. Coroborat şi cu ce se întâmplă la export, totul a generat o temporizare a creşterii producţiei indistriale ceea ce nu este decât de natură să ne îngrijoreze. În mod cert, industria nu are un debuşeu în piaţa internă aşa cum ar fi normal la dimensiunea acestei economii », a explicat George Vulcănescu.
Analistul economi vorbeşte astfel despre « un joc al aparenţelor » periculos : creşterea nu implică sectoarele cheie, precum industria sau agricultura, investiţiile nu au crescut deci nu există premizele unei susţineri pe termen lung a creşterii, consumul s-a bazat pe creşteri de venituri care riscă să nu mai poată fi susţinute de buget şi care se vor anula în scurt timp pentru că inflaţia va reîncepe să crească iar România nu are nicio umbrelă de protecţie pentru clipa în care problemele economice mondiale de azi se vor tranforma într-o nouă furtună economică ce va arunca din nou la pământ economie după economie. Singurii care au profitat şi profită de cifre nu au fost şi nu vor fi aşadar românii ci doar ... politicienii, spune George Vulcănescu.
“Faptul că ai scăzut TVA-ul, faptul că ai mărit salariile în sectorul bugetar fără să te intereseze ce se întâmplă cu sectorul privat, mai ales că ai scăzut investiţiile în economie, deci toată bucuria politicienilor, să spunem, este de faţadă. De faţadă mai ales din perspectiva cetăţeanului care va vedea că va veni momentul în care surplusul acesta de bunăstare va fi curmat. De altfel, şi guvernatorul BNR a avertizat că rezerva de reducere a preţurilor generată de reducerea TVA, se va termina. Problema cea mai mare este că nu avem o protecţie generată de economia reală, nu avem o protecţie a locurilor de muncă dată de politica guvernamentală şi suntem aşadar în continuare la voia sorţii », a explicat expertul.
În fine, întrebat care ar fi soluţiile, analistul economic George Vulcănescu a vorbit despre un singur lucru : stimularea investiţiilor, care au scăzut constant în ultimii ani, că vorbim de cele făcute de stat sau cele făcute de mediul privat. Pentru aceasta o condiţie sine qua non ar fi eliberarea economiei de chingile fiscalităţii excesive şi ale birocraţiei şi, din păcate, analistul George Vulcănescu spune că noul Cod Fiscal şi de procedură dar şi reforma ANAF nu par să aibă efectul dorit asupra mediului de afaceri, în continuare legat la mâini şi prudent să mai lanseze investiţii salvatoare în economie.