Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cheltuielile publice pot fi verificate de oricine pe internet

Aplicația include toate cele aproximativ 13.700 de instituţii publice din România

Românii pot verifica, pe internet, cheltuielile instituțiilor publice, odată cu lansarea unei aplicații în care sunt incluse toate cele aproximativ 13.700 de instituţii publice din România, de la ministere şi agenţii centrale până la primării de comune, şcoli şi grădiniţe.

Sistemul permite monitorizarea în timp real, de către Ministerul Finanţelor, a alocării şi utilizării banilor publici, astfel că în orice zi se poate şti ce cheltuieli se fac la nivel naţional. În plus, aplicaţia va permite şi verificarea transparenţei cheltuielilor publice, spune premierul Dacian Cioloș.

”Este mai ales, iar mie din acest punct de vedere mi se pare revoluționar, un proces de transparență publică, pentru că același tip de informații pe care îl avea până acum - mai mult sau mai puțin ușor accesibil - administrația centrală sau Ministerul Finanțelor, începând de acum aceste informații devin și publice. Deci orice cetățean, orice firmă, orice contribuabil poate să știe de acum modul cum sunt repartizate și modul cum se cheltuie fondurile de către o administrație publică, central sau locală. Această transparență permite și transmiterea unor informații legate de eficiența cheltuirii banului public, dar ar trebui să permită și înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupție, pentru că va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii și cât costă o investiție sau alta, pentru că de multe ori la noi sunt discuții legate de eficiența cheltuirii banului pentru o investiție sau alta”, a menționat primul ministru.

Premierul mai spune că în două luni programul va cuprinde și alte informații, între care gradul de angajare, numărul angajaţilor, raportul financiar și un tabel cu cheltuielile. În plus, salariile vor fi publice la fiecare instituţie şi se va face o monitorizare în timp real a alocării şi utilizării resurselor publice, după cum a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la lansarea programului.

Programul poate fi găsit la adresa www.transparenta-bugetara.gov.ro

Aplicaţia va permite şi verificarea transparenţei cheltuielilor publice. ”Dacă cheltuiala nu respectă principiile transparenţei, Trezoreria nu aprobă”,  a spus ministrul Finanţelor.

Sistemul va fi extins treptat la nivel naţional, iar administratorii sistemului speră ca sistemul să devină complet operaţional în 2017. După ce sistemul va deveni operaţional, toate instituţiile publice vor fi obligate să introducă, în tmp real, orice cheltuială şi orice angajament în sistemul informatic, altfel riscă să aibă plăţile blocate.

În plus, în caz de erori, aplicaţia blochează automat plăţile. Dezvoltatorii aplicaţiei au realizat şi un program de formare în instituţiile publice, prin care utilizatorii sunt învăţaţi să folosească sistemul informatic.

Legislaţia prevede şi sancţiuni în cazul în care instituţiile nu introduc datele în sistem. Astfel,  persoanele cu atribuţii legate de corectitudinea datelor din insitituţiile publice riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, în caz de nereguli, şi de la 10.000 până la 30.000 de lei, în caz de refuz de a folosi noua aplicaţie şi de a înregistra datele solicitate.

Printre instituţiile cuprinse în sistem nu sunt decît unele companii şi regii de stat, adică cele care sunt finanţate în proporţie de cel puţin 50% din surse bugetare.

Aplicaţia informatică dezvoltată de Ministerul Finanţelor va avea şi o parte publică, care va pune la dispoziţia jurnaliştilor şi altor persoane interesate date lunare privind cheltuielile din toate cele 13.700 de instituţii publice.