Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avocat despre legea insolvenței persoanelor fizice: Lucrurile nu s-au făcut temeinic

Senatul a respins, luni, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2015 prin care era amânat termenul de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.

Proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a fost respins cu 63 de voturi ”împotrivă” şi 20 de voturi ”pentru”.

Reprezentantul Guvernului a susţinut că este nevoie de implementarea unui nou sistem, pentru aplicarea legii, care presupune înfiinţarea a 42 de comisii de insolvenţă la nivel teritorial şi a unei comisii centrale. El a prcizat că, la nivelul Executivului, a fost stabilit un plan de acţiuni, iar până în prezent, acest plan este respectat.

Senatul a fost primă cameră sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Amintim, Guvernul a decis, în decembrie 2015, amânarea cu un an, până pe 31 decembrie 2016, a intrării în vigoare a legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Motivul invocat a fost că până în prezent nu s-a făcut niciunul dintre paşii prevăzuţi de actul normativ pentru a putea fi pus în practică.

 

Avocatul Stan Târnoveanu vorbește la RFI despre legea insolvenței:

 

Stan Târnoveanu:  Probabil s-a dorit a se transmite un semnal către Guvern că aplicare lege insolvenței persoanelor fizice ar trebui să intre în aplicare mai repede, nu la 1 ianuarie 2017. Cel mai probabil, deficitul de logistică, de bugetare a anumitor sume sunt elemente care au stat la baza amânării intrării în vigoare. Cred că sunt și probleme de tehnică legislativă care ar trebui rezolvate, pentru că nu este cea mai fericită enunțare în unele texte din legea insolvenței persoanelor fizice. Acest lucru se putea corecta.

 

Reporter: Dacă logistic, guvernul spune că ar mai fi nevoie de implementarea unui nou sistem pentru aplicarea legii, care presupune înființarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial și a unei comisii centrale. Cumva guvernul mai cere timp. Dacă proiectul este respins, ce va intra în vigoare?

 

Stan Târnoveanu: Deocamdată, proiectul este respins de una dintre Camere, nu cea decizională. Dacă se respinge inclusiv de către Camera Deputaților, atunci, cel mai probabil, trebuie să intre imediat în vigoare și cetățenii să poată să apeleze la prevederile legii 151. Mai simplu, pot să formuleze o cerere de deschidere a procedurii insolvenței persoanelor fizice. Pot să formuleze o cerere în condițiile legii. Oricum, din momentul în care va intra în vigoare va fi o perioadă de câteva luni de zile, până vor fi efectiv dosare pe rolul instanței. O perioadă între 60 și 90 de zile.

 

Rep: Ce se va întâmpla mai departe? La ce să ne așteptăm dacă Senatul a fost prima cameră sesizată, iar forul decizional este Camera Deputaților?

 

Stan Târnoveanu: Cel mai probabil va fi o presiune pe Guvern să pună poziția bugetară.

 

Rep: În acest moment unde este mingea, în partea politică, în partea tehnică, a Guvernului?

 

Stan Târnoveanu: Cred că legea insolvenței persoanelor fizice este o necesitate. Probabil că trebuia creat un pic mai repede mecanismul logistic pentru punerea în aplicare. Îmi aduc aminte destul de bine că la început, când a apărut prima formă a legii, trebuia făcut un studiu de impact. Nu știu să se fi făcut până în acest moment un studiu de impact, care ar fi trebuit să prevadă, din punctul meu de vedere de atunci, care sunt cheltuielile, pozițiile bugetare care trebuie activate. În sensul că trebuie să stabilești resursele necesare alocate finalizării unui act normativ până la aplicare. Pentru multe acte normative, inclusiv pentru acesta, trebuie o întreagă logistică: judecători, grefieri, formulare tipizate, o întreagă logistică de comisii teritoriale. Acest lucru trebuia avut în vedere de la început.

 

Rep: Practic s-a venit cu proiectul, dar fără a fi luat în calcul cum poate fi transpus în realitate, cum poate fi aplicat.

 

Stan Târnoveanu: Da. Din păcate atunci nu s-au făcut lucrurile temeinic.

Avocatul Stan Târnoveanu, despre legea insolvenței pentru persoanele fizice.