
Economie
Consiliul Concurenţei, nesănătoasa piaţă a carburanţilor şi deprinderile haiduceşti
cons_conc.jpg

Președintele Consiliului Concurenței precizează la RFI că au fost sancționate șase companii cu amenzi totale de 200 de milioane de euro. Toate s-au adresat instanței, iar Consiliul a câștigat deja patru procese. Bogdan Chirițoiu mai spune că "actele de haiducie " din trecut nu se vor mai repeta, deoarece managerii înțeleg că trebuie să fie mai responsabili:
Bogdan Chirițiou: Au mai rămas două procese care au termen în aprilie și sperăm că se vor finaliza în aprilie – cel cu o altă companie din grupul Petrom și cu Lukoil.
Reporter: Haideți să vorbim despre cealaltă companie din grupul Petrom pentru că acolo este o amendă consistentă. Este vorba de peste 360 mil. de lei.
B.C: Da, este foarte mare. Cumulat, pe Petrom erau două companii. Una se ocupa de benzinăriile sub brand-ul OMV, cealaltă gestiona benzinăriile sub brand-ul Petrom. Amenda cumulată pe cele două companii este de cam 100 mil. de euro. Eu mă gândesc că după 4 decizii luate într-un sens, cea de-a cincea, sunt încrezător că va fi clară sau va fi în termeni similari cu ceea ce au decis celelalte complete de până acum.
Rep: Prin urmare, mai aveți două procese cu Petrom și cu Lukoil.
B.C: Exact.
Rep: A existat un adevărat cartel al petroliștilor în trecut?
B.C: Asta au confirmat până acum patru complete de la Înalta Curte.
Rep: Mai există acest cartel?
B.C: Nu credem. Nu avem dovezi că acest gen de colaborare între companii mai există. Le-am sancționa din nou, ar fi recidiviști. Au discutat subiecte legate de comportamentul lor de piață. În esență au stabilit să retragă de pe piață, cam în aceeași perioadă, coordonat, un anumit sortiment de benzină. Aceasta reprezintă o încălcare a legii pentru că companiile trebuie să își facă singure strategia comercială, nu trebuie să știe ce fac concurenții lor, astfel încât, neștiind ce fac concurenții să încerce să își atragă clienți oferindu-le condiții cât mai bune. Dacă ști ce face concurentul tău nu te vei mai lupta atât de mult cu el. Îți dai seama, să spunem, că nu trebuie să reduci atât de mult prețul pentru că nici el nu îl reduce.
Rep: Cât timp durează o investigație de tipul celei făcute pe piața carburanților de Consilui Concurenței?
B.C: Aceasta era una dintre investigațiile noastre mai vechi. A durat mult. Ce încercăm în momenul de față este să ne înscriem în media Comisiei Europene, conform căreia o investigație e undeva la doi ani. Apoi și în instanță durează. După ce investigația ține câțiva ani, mai durează și câțiva ani până când confirmă instanța.
Rep: Amenzile acestea au fost un record pentru România și înțeleg că sunt singurele amenzi de tipul acesta de pe piața carburanților din Uniunea Europeană.
B.C: Exact. N-au mai fost sancționate companii petroliere pentru înțelegeri între ele.
Rep: Sunt grupuri multinaționale. Cum vă explicați, totuși, acest comportament pe care l-au avut în România?
B.C: Probabil că e o doză de haiducie în România. Uneori chiar și companii internaționale fac în România lucruri pe care nu și-ar permite să le facă în alte piețe, în țările lor de origine. Ține de practică. Ce te obișnuiești să faci ține și de funcționarea instituțiilor din România. Dacă crezi că poți să scapi neprins, poți să faci lucruri pe care în alte locuri nu le-ai face. Cred că se va îmbunătății comportamentul companiilor. Vor fi și mai prudenți și mai înțelepți.
Rep: Aceste amenzi au fost date în 2011 – 2012.
B.C: Exact, sfârșit de 2011.
Rep: Cât de mult s-a deschis sau s-a schimbat piața de atunci?
B.C: În elementele ei mari, din păcate, nu sunt evoluții. De ce? Pentru că așa am pornit-o noi când am privatizat-o. A existat o companie mare în România care era de stat. Acea companie mare de stat a fost privatizată și avem o companie mare privată. Piața nu s-a schimbat suficient de mult. În esență suntem totuși dominați de o companie mare, ceea ce nu e un lucru sănătos. Nu e nimic ilegal să fi mare și nu e vina companiei că este mare. Dar am recomandat guvernului să încerce să găsească mijloace prin care putem stimula concurența în piață, prin care putem să mai echilibrăm raporturile de forțe în piață. Dacă cineva vrea să facă benzinării, să fie mai ușor să înființeze noi benzinării. Dacă construim o șosea sau o autostradă, să nu dăm toate loturile de benzinării unei singure firme. Să ne asigurăm că pe acea autostradă există totuși concurență. Să facem să existe mai multe informații pentru consumatori. Până la urmă consumatorii câștigă din concurență. Nu ne dorim ca cel mic să ajungă la cel mare sau cel mare să ajungă mic. Noi vrem să se lupte între ei ca prețurile să se ducă în jos.