Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greg Konieczny, manager Fondul Proprietatea: La finalul lunii iunie Hidroelectrica va reuși să iasă din insolvență

Într-un interviu la RFI managerul Fondului Proprietatea spune că principala provocare a companiei a fost legată de litigiile cu traderii de energie.

În urmă cu două luni ați menționat martie, iar apoi mai sau iunie, ca dată estimată pentru ieșirea companiei din insolvență. Care este termenul estimat acum și ce așteptări aveți în legătură cu listarea Hidroelectrica?

Audierile și procesele cu traderii de electrcitate, așa-numiții băieți deștepți, au durat mai mult decât era de așteptat, dar acum este destul de clar că la finalul lunii iunie, poate chiar la finalul lunii mai, Hidroelectrica va reuși să iasă din insolvență. Compania continuă să câştige toate procesele cu băieţii deştepţi şi ne aşteptăm ca acest şir de procese să se finalizeze în mai sau iunie, cel târziu. Între timp, Hidroelectrica și-a îmbunătățit semnificativ performanța operațională și profitabilitatea, devenind una dintre cele mai valoroase companii din România. Demersurile pentru listare avansează şi estimăm că va avea loc în trimestrul al patrulea al acestui an, iar momentan nu există niciun motiv pentru a modifica acest program. Listarea ar urma să aibă loc în preajma alegerilor generale din acestă toamnă, dar am observat că listările nu mai depind de aspecte politice, astfel că ar trebui să reușim să aducem Hidroelectrica pe bursă până la finalul anului.

Care considerați că a fost motivul pentru a menține Hidroelectrica în insolvență din 2012 și până acum?

Cred că principala provocare a companiei a fost legată de litigiile cu traderii de energie, ale căror contracte au fost reziliate și care au solicitat despăgubiri, determinând intrarea în insolvenţă. Cu siguranță, a fost în interesul acestora să amâne cât mai mult procesul, sperând că se va ajunge la un acord cu privire la aceste despăgubiri financiare. Dar din partea Fondului, a actualului management al Hidroelectrica și a Ministerului Energiei nu a existat nicio intenție de a ajunge la un acord, pentru că eram cu toţii foarte siguri că vom câștiga dacă mergem cu aceste procese în instanță.

Avem un exemplu de bună practică, Hidroelectrica, dar avem și exemple mai puțin pozitive, cum este Tarom, unde avem management privat, dar directorul general a fost înlocuit după patru ani de mandat, din cauza pierderilor înregistrate de companie. Care sunt, din punctul dumneavostră de vedere, obstacolele întâmpinate de managerii privați din companiile de stat?

Cred că situația este diferită într-o companie unde există acționari minoritari, cum este Fondul Proprietatea, care urmărește ce se întâmplă în companiile din portofoliul său și sprijină măsurile propuse de managerii privați și de consiliile de administrație independente. Aceste este motivul pentru care considerăm că are sens ca în cazul acestor companii mari controlate de stat, cum este Tarom, să fie adus un investitor privat sau să fie listate pe bursă. Astfel, toate acţiunile managerilor, ale Ministerului, precum şi orice presiuni politice sunt mult mai expuse și mult mai uşor de contracarat. În ceea ce priveşte provocările întâmpinate de managerii privați, acestea veneau, mai ales în anii trecuţi, din presiunile politice, precum şi din insuficienta susţinere din partea statului, în calitate de acționar majoritar, în cadrul adunărilor generale a acţionarilor şi în consiliile de administraţie. Unii manageri au reușit să depășeasă aceste provocări cu succes, iar alții nu. Desigur, situația de la Tarom nu îmi este familiară.

Fostul ministru pentru privatizare Valentin Ionescu a declarat că ar fi potrivită introducerea unor acționari privați în companiile deținute de stat. Susțineți acest punct de vedere?

Da, cred că întotdeauna este bine să avem mai mulți ochi care supraveghează ce se întâmplă în aceste companii, iar acest lucru ar trebui să aibă ca efect îmbunătățirea performanței. De aceea, repet, listările pe bursă sunt foarte importante; ele asigură un management şi o performanţă mai bune în companiile controlate de stat.

Ce măsuri așteptați de la guvern pentru a asigura listarea unor companii precum Hidroelectrica, Aeroporturi București, Portul Constanța, Poșta Română și Salrom in 2016 și 2017?

După cum am menționat, au început demersurile pentru oferta publică iniţială a Hidroelectrica – băncile şi consultanţii juridici au fost desemnaţi şi au început să lucreze deja la listare, iar statul sprijină acest proces. Listarea este deci asigurată din acest punct de vedere. În cazul celorlalte companii pe care le-aţi menţionat, ceea ce facem este să încurajăm guvernul să adopte decizii pentru a începe procesele lor de listare. Niciunul dintre aceste procese nu se va termina în 2016 pentru că este nevoie de cel puțin 12 luni pentru a pregăti o listare pentru o companie de stat. Dar imediat ce aceste decizii vor fi adoptate, vom sti dacă ne putem aștepta la listări în 2017. Aducerea pe bursă a acestor companii va crea alternative de investiții pentru fondurile de pensii, dar și pentru alți investitori, care acum își ţin economiile preponderent în depozite bancare.

 

Fondul Proprietatea a aniversat recent 5 ani de la listarea pe bursă. Care au fost suișurile și coborâșurile de până acum și ce obiective v-ați stabilit pentru viitor?

Am preluat administrarea Fondului Proprietatea în septembrie 2010, acum cinci ani și jumătate, iar principalul nostru obiectiv, ca de altfel al oricărui administrator de fond, a fost să generăm randamente ridicate pentru acţionarii noştri. Pentru fondurile închise de investiţii, cum este cazul Fondului Proprietatea, există două modalităţi de a genera randamente pentru acţionari: creșterea prețului acțiunilor Fondului şi reducerea discountului la care aceste acţiuni se tranzacţionează pe piaţă.

Şi am reuşit să facem acest lucru - prețul acțiunilor a crescut cu peste 50%, valoarea activului net per acțiune a crescut cu 20% şi am redus discountul de tranzacționare. Desigur, intenționăm să îmbunătățim aceste performanțe, dar am întâmpinat numeroase provocări în aceşti cinci ani şi jumătate. Principala provocare a fost amânarea listării pe bursă a companiilor din portofoliul nostru. De asemenea, au existat întârzieri în ceea ce privește implementarea standardelor adecvate de guvernanță corporativă în companiile de stat, dar și evenimente precum insolvența Hidroelectrica.

Pe de altă parte, referitor la companiile din portofoliul nostru, în pofida acestor provocări, am reușit să contribuim la îmbunătățirea performanței și profitabilității acestora, iar astfel valoarea lor a crescut, spre beneficiul acționarilor noștri.

Pe parcursul ultimului an, performanța noastră a fost afectată și de scăderea prețului petrolului, Petrom, companie aflată în portofoliul nostru, fiind puternic impactată de evoluțiile de pe piețele internaționale. Acum, riscurile de a vedea noi scăderi ale prețului petrolului sunt limitate, și observăm mai degrabă un potențial de creștere. Acest lucru ar trebui să se reflecte și în prețul acțiunilor Petrom listate pe Bursa de Valori București.