Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FED stârneşte nedumerire pe pieţe după ce anunţă că va majora extrem de prudent dobânda cheie

yellen.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Discursul preşedintelui FED Janet Yellen stârneşte reacţii de neîncredere. Şeful Rezervei Federale a Statelor Unite a avut ieri un discurs foarte precaut şi a încercat să reasigure pieţele că banca centrală va creşte dobânzile, dar că o va face prudent, potrivit CNBC. Aceasta a contrazis astfel estimările şi aşteptările unora dintre cei mai de seamă economiști de pe Wall-Street, care se așteptau la o creștere a dobânzii în prima jumătate a anului.

Yellen a spus în cadrul ședinței FED de marţi că singura abordare corectă în acest moment ar fi să se ia măsurile de înasprire a politicii fiscale cu precauție, mai ales că acum condițiile financiare și economice sunt mai puțin favorabile decât în decembrie, când FED a crescut dobânzile pentru prima dată în ultimii nouă ani.

Unii economiști au văzut neclaritate în mesajul șefei FED și au început să fie nesiguri în legătură cu siguranța măsurilor luate de banca centrală, precum și în legătură cu calea aleasă pentru politica monetară.

”Jannet Yellen a oferit audienței puține explicații când vine vorba de proiecții și așteptări pentru normalizarea ratelor, în schimb și-a bombardat ascultătorii cu eventuale probleme care ar putea apărea. Ea a reușit astfel să reducă încrederea investitorilor în FED”, a declarat Ward McCarthy, economistul șef al Jefferies.

Şi economiști ai Citigroup și-a redus estimările pentru creșterea dobânzii și se așteaptă la o singură creștere anul acesta, în septembrie sau decembrie. ”Înainte, Yellen ar fi putut să se uite la un pahar de apă și să te contrazică dacă este jumătate plin sau jumătate gol. Astăzi, ea a luat paharul parțial plin, a aruncat cea mai mare parte din el și apoi a declarat că paharul este aproape gol”, a spus ironic Stephen Stanley, economistul șef al Amherst Pierpont.

Totuși, acțiunile asiatice în afara Japoniei au crescut puternic după ce șefa FED, a reasigurat piețele că banca centrală va crește progresiv dobânda de referință. Prețul petrolului și-a revenit, în timp ce dolarul se îndreaptă către cea mai proastă cotație din ultimii cinci ani, scrie Bloomberg.