
Economie
Reacţii de consternare, după declaraţiile ministrului Agriculturii. Frumosu: "Mă înspăimântă ce aud". Mierlea: "Să nu rămânem la nivel de declaraţii"
Declaraţiile făcute de ministrul Agriculturii au creat stupefacţie în industria alimentară. Dacă într-adevăr se fac ilegalităţile despre care vorbeşte Achim Irimescu, atunci discutăm de o întreagă reţea mafiotă, spune la RFI preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
"Sincer, mă înspăimântă să aud că sunt situaţii în care salamul se spală cu oţet, după care se pune din nou pe raft. Pe etichetă există un termen de valabilitate. Înseamnă că este o mafie, o reţea care produce şi etichete, care e în legătură poate şi cu producători sau cu cei care tipăresc etichetele, pentru că este un lucru foarte grav, nu poţi să speli un salam şi să rămână eticheta fără termen. Sau dacă salamul este în termen şi se întâmplă să aibă nişte probleme, sigur că-i o problemă de reţetă şi de calitate şi atunci inclusiv ANPC-ul şi chiar Autoritatea Sanitar-Veterinară poate să descopere aceste produse, să le facă analize şi să acţioneze în consecinţă asupra celor care se fac vinovaţi. Eu am lansat de foarte multă vreme şi o spun în continuare, un Cod Alimentar ne-ar trebui obligatoriu", consideră Dragoş Frumosu.
Cum ne putem asigura totuşi că produsul din farfurie nu este un pericol pentru sănătate? Totul ţine de control şi de legislaţie, care însă nu e suficient de dură, spune la RFI Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, organizaţie neguvernamentală care se ocupă de protecţia drepturilor consumatorilor.
Sorin Mierlea crede că declaraţiile făcute de ministrul Agriculturii nu trebuie să rămână fără urmări: "Aş vrea să nu rămânem doar la nivel de declaraţii, sper să se şi întâmple ceva, pentru că declaraţia poate să aibă o conotaţie să spunem politică. Ceea ce este cel mai important este să avem şi fapte, iar aici ar trebui o strategie pe tema controlului mult mai puternică, controlul să se facă prin prelevarea produselor de la raft. Dacă ne uităm şi în publicarea pe care a făcut-o SRI-ul din punct de vedere al raportului de ţară cu privire la siguranţa alimentului, era introdus ca un mecanism sau ca o problemă să spunem care este cu semnul întrebării. Partea de siguranţă a alimentului, partea de protecţie a consumatorilor ar trebui să fie un deziderat al autorităţilor şi nu numai de Paşte şi vara, când merge lumea la mare".
Sunt suficient de dure amenzile? "Nu, sub nici o formă, iar schimbarea Codului Civil şi dezincriminarea din partea de înşelăciune a problematicilor de protecţie a consumatorilor şi lăsate doar la nivelul de contravenţie normal că poate să inducă pentru anumiţi agenţi comerciali ideea că până la urmă plăteşti o amendă şi asta e, în condiţiile în care era o incriminare până la urmă penală, frica era mult mai mare", spune şeful InfoCons.
În ultimele luni, industria alimentară din România a fost afectată de mai multe scandaluri legate de calitatea produselor care se vând în magazine. Cele mai recente cazuri au implicat brânzeturile unei firme din Curtea de Argeş şi calitatea apei îmbuteliate.