Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele nume de notorietate din cadrul anchetei Panama Papers

panama.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

O scurgere de informaţii a dus la un mega scandal mondial după ce peste 11 milioane de documente ascunse de firma panameză de avocatură Mossack Fonseca au arătat cum sute de oameni bogaţi şi celebri şi-au ascuns averile, au spălat bani, au evitat sancţiuni şi taxe. Totul a pornit acum un an când publicaţia germană Süddeutsche Zeitung a primit de la o sursă secretă documentele interne ale firmei de avocatură care vinde companii offshore secrete în întreaga lume. În lunile care au urmat, numărul de documente pe care publicaţia le primea a continuat să crească. În cele din urmă, jurnaliştii germani au obţinut aproximativ 2,6 terabiţi de date, aceasta fiind cea mai mare scurgere de informaţii la care a avut presa acces vreodată. Süddeutsche Zeitung a decis să analizeze informaţiile în alături de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

Este vorba de efortul a 400 de jurnalişti din peste 100 de instituţii de presă din 80 de ţări între care BBC, Le Monde, La Nación, Sonntagszeitung sau Falter. Ei au procesat peste 11,5 milioane de documente : e-mailuri, documente în format PDF, fotografii, din perioada 1970 - 2016. Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, a dezvăluit astfel că mai multe personalități sportive, lideri politici, oameni de afaceri și celebrități, beneficiază de sistemul de conturi off-shore pentru a-şi ascunde averile.

Personalităţi politice « deconspirate »

Este vorba în primul rând de președintele rus Vladimir Putin și anturajul său după cum a fost dezvăluit şi în telegramele diplomatice americane publicate de WikiLeaks. Le Monde susține acum că documentele contabile ale societății panameze Mossack Fonseca oferă și dovada acestor averi ascunse. Este vorba de aproape un miliard de euro doar în perioada 2009-2011. Pivotul rus al acestor montaje financiare offshore este o bancă din Sankt-Petersburg, Bank Rossia, asistată de o societate discretă de avocați elvețieni. Acționarul ei principal este Iuri Kovalciuk, considerat « bancherul personal » al președintelui Vladimir Putin.

Un rol foarte important este jucat și de un alt apropiat al liderului de la Kremlin, respectiv Serghei Rolduchin, solist al prestigiosului teatru Mariinsky și rector al conservatorului din Sankt Petersburg. Le Monde mai susține că în tinerețe el i-a prezentat-o lui Putin pe Liudmila, cea care avea să-i devină soție. Numele său apare în cel puțin șapte societăți offshore din Panama, Insulele Virgine Britanice și Belize, deși aceste societăți nu sunt cu adevărat ale sale. Destinația finală a banilor spălați cu ajutorul ingineriilor financiare derulate de oligarhii ruși prin intermediul societăților offshore este greu de aflat. Acești bani ar putea fi folosiți pentru investiții în companiile strategice ruse, dar și în susținerea afacerilor unuia sau altuia dintre membrii sistemului oligarhic, precum și pentru cheltuieli personale extravagante.

Un alt politician deconspirat este premierul Islandei, Sigmundur Gunn Laugsson, care a negat însă acuzaţiile. Din documentele societății panameze reiese că premierul islandez a deținut împreună cu soția sa o societate paravan înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Probabil că aceste informaţii îl vor costa mandatul mai ales că I se pregăteşte deja o moţiune de cenzură. 

Românii din Panama Papers

Deocamdată este vorba de Vasile Frank Timiş, românul cu cetăţenie austaliană care a iniţiat afacerea Roşia Montană. Acesta a avut o firmă înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca, potrivit jurnaliştilor de la Rise Project. "Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90", scrie Rise Project. În documente apar şi alte nume cheie în procesul de privatizare a combinatului Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupţie. Unul dintre cei vizaţi e Corneliu Iacobov, condamnat la șapte ani de închisoare în anul 2012 pentru că în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), alături de alte persoane, a prejudiciat rafinăria cu 24.289.450 de lei. Fostul politician și acționar majoritar al RAFO, a cumpărat de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles. Corneliu Iacobov ar fi achiziționat firma în timp ce dosarul său se judeca iar autoritățile din România nu au dat de urma societății unde s-ar putea afla o parte din averea secretă a fostului politician.  Rise Project promite că va publica zilele acestea şi numele altor afacerişti de top din România.

O nouă lovitură dată sportului mondial...

Mai multe personalități din sport sunt menţionate în documentele Panama Papers, inclusiv fostul președinte UEFA, Michel Platini, sau fotbalistul argentinian Lionel Messi, câştigătorul Balonului de Aur. Un alt nume este cel al lui Juan Pedro Damiani, avocat şi membru al Comisiei de Etică a FIFA din 2006, care a lucrat cu trei dintre principalii suspecți în scandalul de corupție de la FIFA, Eugenio Figueredo, Hugo și Mariano Jinkis.