
Economie
Vasilescu (BNR): Implicarea unor bănci-mamă în scandalul Panama Papers nu poate afecta băncile din România
Adrian Vasilescu: Implicarea unor bănci-mamă nu poate afecta băncile din România, pentru că băncile-mamă sunt în băncile din România atunci când este vorba de filiale. Când o bancă dintr-un centru financiar important are o filială în România, această filială este bancă românească cu capital străin. Deci banca respectivă este numai acţionar la banca românească, dar banca românească are autoritate proprie, este persoană juridică română. Sigur, sunt şi şase sucursale ale unor bănci străine, de pildă cum este ING-ul, cea mai cunoscută, care sunt legate direct de băncile-mamă, dar asta este de-acuma altceva, dar ar putea fi implicată numai în măsura în care ING-ul a făcut astfel de operaţiuni, ING-ul din România şi nu ING-ul de la Amsterdam sau nu ştiu de pe unde.
Rep.: Ce consecinţe au dezvăluirile din scandalul Panama Papers asupra economiei româneşti, asupra sistemului bancar românesc?
A.V.: În primul rând, din moment ce au fost pe rând eliminate din legislaţie reglementări cum sunt aprobarea Băncii Naţionale, pe urmă notificarea la Banca Naţională, din moment ce au fost scoase din legislaţie astfel de reglementări, orice scoatere de bani dacă este pe un circuit legal este şi legală. Rămân implicaţii în condiţiile în care au fost scoase sume de bani de peste zece mii de euro, cu valizele. Acolo sigur că sunt implicaţii mari, dacă să spunem că apare o sumă în nu ştiu ce bancă de afară şi ea nu apare pe un circuit legal că suma respectivă a ieşit din România, atunci apare prima întrebare, cum a fost scoasă?
Rep.: Ce ar trebui să urmeze după aceste dezvăluiri?
A.V.: Prima cerinţă este ca informaţiile să fie oficiale, pentru că atât timp cât sunt surse care vorbesc, experienţa mea şi experienţa generală arată că de multe ori sursele nu sunt exacte, una apare pe surse şi alta o să vedem că este realitatea, după ce se clarifică lucrurile. Aşa că e nevoie în primul rând de informaţii oficiale, greu de dat şi greu de găsit, întrucât confidenţialitatea sistemului bancar încă funcţionează în toată lumea. Spun încă, pentru că nu ştiu cum va fi viitorul.
Rep.: Dar până la urmă în acest dosar discutăm despre lucruri ilegale sau mai degrabă imorale?
A.V.: Vedeţi, dacă ne întoarcem la cursul de Drept Civil al lui Titulescu din perioada interbelică, de la Facultatea de Drept, vom face greu distincţie între moralitate şi legalitate, pentru că Titulescu vedea o sferă morală ca sfera-mamă, din care se taie o secţiune care înseamnă legalitatea. Adică ceea ce apare sub incidenţa ştiinţei şi regulilor Dreptului. Ceea ce e legal de obicei este şi moral.