Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusivitate RFI) Ministrul Fondurilor Europene: Documentaţia este extrem de stufoasă, nu mai accept ghiduri de şase sute de pagini

exclusivitate_rfi_ministrul_fondurilor_europene_documentatia_extrem_stufoasa_nu_accept_ghiduri_sase_sute_pagini.jpg

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, în studioul RFI România (Foto: RFI/Amedeo Achim)
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, în studioul RFI România (Foto: RFI/Amedeo Achim)

Ministrul Fondurilor Europene declară într-un interviu la RFI că vrea să simplifice ghidurile pentru beneficiari. Aura Răducu spune că "de multe ori, beneficiarii au fost induşi în eroare de nişte prevederi din ghid, pe care nu le-au înţeles".

Aura Răducu afirmă că "importanţi sunt beneficiarii, pentru că ei sunt cei care de fapt implementează aceste programe europene, ei realizează proiectele, ei le implementează şi după aceea beneficiază de aceste proiecte, ei răspund şi ei realizează calitatea acestor proiecte".Întrebat dacă beneficiarii care se plâng că plăţile se fac greu şi că există blocaje în sistem au dreptate, ministrul Fondurilor Europene a răspuns: "Au dreptate beneficiarii, pentru că s-a creat un sistem extrem-extrem de dificil şi pentru verificarea acestor plăţi. Plăţile trec prin multe mâini, mulţi ochi se uită la documentaţie. Documentaţia este extrem de stufoasă. Pot să vă spun că au existat pe perioada anterioară şi chiar încercări pe această perioadă să avem ghiduri de câte şase sute de pagini, lucru pe care eu nu-l mai accept şi lucrăm efectiv pe aceste ghiduri pentru a le reduce şi a include lucruri cât mai clare şi un limbaj cât mai potrivit beneficiarilor, cât mai pe înţelesul oamenilor, pentru a evita multe din neregulile şi greutăţile întâmpinate. De multe ori, beneficiarii au fost induşi în eroare de nişte prevederi din ghid, pe care nu le-au înţeles bine şi aş vrea ca aceste ghiduri să fie într-un limbaj clar, potrivit oamenilor, pentru a putea realiza nişte proiecte bune şi importante pentru comunitatea lor".