Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Panama Papers: UE încearcă să se protejeze

Comisia Europeană, reunită marți 12 aprilie la Strasbourg, a propus un nou model, mai transparent, de fiscalitate transfrontalieră care vizează câteva mii de multinaționale din UE. Sunt vizate companiile care au un profit de peste 750 de milioane de euro anual.

Este vorba despre crearea unui model transparent de fiscalitate transfrontalieră, care ar combate evitarea plătirii de taxe (tax avoidance).

Ideea a fost lansată în 2015 printr-o consultare publică și grăbită acum de scandalul Panama Papers. Ea a fost prezentată de comisarul european al stabilității financiare, Jonathan Hill.

Un raport publicat în fiecare țară a UE privind fiscalitatea marilor companii este de fapt ceea ce propune Comisia Europeană. Autoritățile fiscale naționale își păstrează toate prerogativele.

Câteva mii de companii multinaționale ar fi astfel vizate, dar măsura nu ar avea un impact asupra competitivității lor, spune executivul european. Propunerea vizează și companiile non-europene care au afaceri în UE.

 

Companiile mici si mijlocii nu ar fi afectate.

Propunerea Comisiei, care trebuie aprobată de Parlamentul European și de statele membre UE, se vrea echilibrată și în conformitate cu acțiunile deja luate de OCDE.

De aceea, doar companiile care au un profit de peste 750 de milioane de euro anual sunt vizate.

Ele trebuie să-și declare public profitul înainte de taxe, profitul net, taxele pe care le plătesc, numărul de angajați, natura activității, etc. Aceasta ar arăta nu doar stuația financiară a unei companii, dar și țara unde-și plătește taxele, precum și țara în care își încasează profiturile.

Se estimează că,  anual, practicile opace în materie de fiscalitate ale multinaționalelor păgubesc bugetele naționale de sume cuprinse între 50 si 70 de miliarde de euro.