Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spectrul Luxleaks se întoarce

pwc.jpg

sigla PwC
Sursa imaginii: 
@PwC

Procesul a doi foști angajați ai PricewaterhouseCoopers (PwC)  și al unui ziarist se deschide marți 26 aprilie la Luxembourg. Ei sunt acuzati de a fi furat și respectiv de a fi mediatizat documente secrete ale firmei care dovedeau eschivări fiscale uriașe în Luxembourg. Cei doi foști angajați riscă zece ani de închisoare. Scandalul LuxLeaks îl atinge pe actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Documentele sustrase de Antoine Deltour și de Raphael Halet dovedesc că timp de mai bine de opt ani, peste 300 de multinaționale au fost încurajate să se instaleze în Marele Ducat al Luxembourgului.

În acea vreme, înainte de 2012, prim ministrul acestei țări era actualul Președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Pentru aceasta, un aranjament fiscal le-a fost propus, ele puteau plăti taxe sub 1% pentru profiturile care ajungeau în Luxembourg. Vorbim despre multinaționale ca Pepsi, Ikea, Apple, și Amazon care s-au eschivat astfel de la plata a câtorva miliarde de euro.

Aceasta practică, numită "tax rulings", este diferită de evaziunea fiscală și de așa numita "tax avoidance" dezvăluite de un alt scandal, Panama Papers.

În privința acestuia, Comisia Europeană s-a grăbit să facă o propunere pentru mai multă transparență privind fiscalitatea multinaționalelor.

Pentru tax ruling, practică văzută de fapt de unele guverne, ca cel luxembourghez și cel belgian , ca o încurajare a mediului afacerilor, nimic nu s-a prevăzut pe plan european. Comisia a deschis doar unele investigații anti-trust privind Apple, McDonald's și Amazon.

Poziția lui Jean-Claude Juncker și implicarea sa în scandalul LuxLeaks sunt neclare.

Procesul ar trebui să dureze pâna în 4 mai. Cei doi foști angajați ai firmei de contablitate PwC, acuzați de violarea secretului profesional și de furt de documente,  riscă o pedeapsă cu închisoarea de zece ani. Ei spun că au acționat în interesul publicului.

Pe banca acuzațiilor se află și ziaristul Edouard Perrin care se face vinovat de a fi mediatizat documentele date de Antoine Deltour.

Deltour, fost contabil la firma PwC, pe care a părăsit-o în 2010, spune că a avut acces la aceste documente pe care le-a copiat și pus la păstrare înainte de a pleca. În 2012, ele au fost date publicității de Edouard Perrin într-o emisiune difuzată în Franța de canalul public de televiune France 2.

Fratele lui Antoine Deltour a creat  un comitet de susținere a acestuia,  iar organizația Transparency International a cerut firmei PwC să-și retragă plângerea depusă împotriva lui.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles