Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România amână obiectivul de aderare la euro: "Urmează o perioadă de disciplină financiară"

România nu-şi mai asumă 2019 ca anul adoptării monedei euro. Stabilirea unei date certe necesită un consens politic şi social larg şi o mai bună înţelegere a eforturilor necesare atingerii acestui obiectiv, se arată în Programul de Convergenţă 2016, aprobat, miercuri, de Executiv.

Guvernul a adoptat oficial obiectivul de aderare la zona euro de la 1 ianuarie 2019 la începutul anului 2014. 2019 este anul in care România va prelua, pentru jumătate de an, şi preşedinţia Uniunii Europene. 

Pe de alta parte, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, în septembrie 2015, că ţinta de adoptare a monedei unice europene în 2019 nu mai este fezabilă.

El a precizat că România ar trebui sa intre în mecanismul ratelor de schimb, antecamera zonei euro, cel târziu la jumătatea acestui an pentru a putea intra în zona euro în 2019.

Analistul economic Adrian Mitroi, profesor universitar la ASE Bucureşti, vorbeşte la RFI despre o perioadă de disciplină financiară necesară şi benefică înainte de aderarea României la zona euro. 

Ascultă aici dialogul profesorului Mitroi cu Ioana Hașu: