Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acţiunile Rompetrol, suspendate de la tranzacţionare după sechestru

rompetrol_0.jpg

Sursa imaginii: 
wikimedia.org

Acţiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti după ce procurorii DIICOT au pus luni sechestru în valoare de 3 miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice. În acest dosar sunt vizate atât rafinăria Petromidia, cât şi benzinăriile companiei şi alte active, sechestrul ridicându-se la 660 milioane euro.

Măsurile procurorilor vin la scurt timp dupa ce KazMunayGaz, compania din Kazahstan care cumpărase Rompetrol de la Dinu Patriciu, a vândut-o la rândul său către o companie din China.

Ancheta în acest dosar care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria a început în 2006  - iar acum  prin sechestru se urmăreşte recuperarea prejudiciului.

Pe de altă parte, reprezentanții companiei KazMunayGas au fost citați si trebuie să se prezinte marţi la sediul DIICOT în dosarul Rompetrol, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Companiile KazMunayGas, Oil Field Business Solutions și SC Rompetrol Rafinare au fost introduse de procurori ca părți responsabile civil în dosarul Rompetrol, iar reprezentanții acestora sunt așteptați marți la DIICOT.

Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu.

În 2001, Dinu Patriciu a cumpărat de la FPS pachetul majoritar de acțiuni de la rafinăria Petromidia, iar în anul 2003 Guvernul Năstase a adoptat o ordonanță de urgență prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanța în valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate în obligațiuni subscrise de către stat.

În anul 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde euro, iar în luna mai 2016 compania chineză CEFC a anunțat că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).