Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


APIA, nou termen pentru cererile unice de plată

euro_subventii.jpg

Subvenția pe care o încasează fermierii români este cu circa 50% mai mică în comparație cu media Europei de Vest
Subvenția pe care o încasează fermierii români este cu circa 50% mai mică în comparație cu media Europei de Vest
Image source: 
RFI

Termenul de depunere fără penalizări a cererii unice de plată în agricultură pentru anul 2016 este pe cale să fie prelungit din nou, anunță APIA. Decizia va permite unui număr cât mai mare de fermieri să se încadreze în termene și să nu piardă banii din subvenții.

Este o chestiune de ore până la anunțul oficial, biroul de presă al APIA confirmând pentru RFI că se așteaptă o decizie scrisă de la Ministerul Agriculturii.

Noul termen-limită ar urma să fie 10 iunie, dată până la care fermierii sunt așteptați la centrele APIA să depună cererea unică aferentă anului de cerere 2016. După această dată se pot depune cereri unice de plată cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare, timp de 25 zile lucrătoare. Solicitările depuse ulterior nu mai sunt admise, iar fermierului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin.

În acest timp, liderii fermierilor nu au mai avut răbdare, iar președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a transmis că termenul a fost deja prelungit.

”S-a hotărât ca perioada de depunere fără penalizări a cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2016 să continue până la data de 10 iunie 2016 inclusiv. Având în vedere modificarea prevederilor regulamentare, precum și cele ale O.U.G. 3/2015, cererile unice de plată pot fi depuse fără penalizări de întârziere până la data de 10 iunie 2016. După această dată se pot depune cereri unice de plată cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare timp de 25 zile lucrătoare”, a anunțat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Aceasta este cea de-a doua prelungire a termenului care, inițial, era 16 mai, și apoi a fost prelungit cu două săptămâni până, pe 31 mai. Cu o săptămână înainte de expirarea acestui termen, APIA anunța că au fost depuse doar 804.090 de cereri, pentru o suprafaţă de aproximativ 6,9 milioane de hectare. Ținând cont de faptul că suprafața agricolă pentru care România cere anual subvenții de la Uniunea Europeană depășește 9 milioane de hectare, rezultă că numărul fermierilor care au lăsat pentru ultimele zile depunerea cererilor unice este destul de mare.

Oricum, subvenția pe care o încasează fermierii români este cu circa 50% mai mică în comparație cu media Europei de Vest.