Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Muncii a finalizat Ordonanţa salarizării bugetare. Sindicaliştii din Educaţie sunt nemulţumiţi

Profesorii vor vedea primele creșteri salariale de la 1 august, urmând ca a doua tranșă de creșteri să vină din luna decembrie 2017. Aceste creșteri fac parte din corecțiile salariale, a declarat  luni ministrul Muncii Dragoș Pîslaru la o conferință de presă de la Guvern.

Primele corecții salariale din Educație (50%) vor intra în vigoare în august, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria. Acesta a spus că miercuri, ordonanța privind salarizările va fi prezentată în ședința de Guvern.

„Principala nemulțumire a colegilor din Educație nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, așa cum e la sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creșteri procentuale. În sectorul de Educație este vorba de eliminarea unei legi speciale și înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanți, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie”, a declarat Pîslaru.

În ceea ce privește sumele de la buget acordate, el a explicat că pentru 2016 sunt 800-900 milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an. Anul viitor, bugetul nu va putea suporta mai mult de 2,5 - 2,6 miliarde de lei cu bonusurile de la Sănătate.

Sindicaliştii din Educaţie sunt nemulţumiţi

Profesorii au anunţat pe parcursul negocierilor cu Guvernul că nu sunt de acord cu termenele propuse pentru majorarea salariilor şi că se simt discriminaţi în raport cu alte categorii de bugetari, în special faţă de cei din Sănătate, care au obţinut mai mult la rundele de dezbateri cu Executivul. De altfel profesorii au organizat de 1 iunie un marş de protest în Capitală, cerând finanţare suplimentară pentru educaţie şi majorări salariale imediate. Anton Hadăr, Liderul Federației sindicale Alma Mater, explică la RFI că profesorii se tem că următorul Guvern nu va respecta angajamentele luate de Cabinetul Cioloş şi că majorările ar trebui să intre în vigoare înainte de anul 2017. 

 
Ascultă: Anton Hadăr, intervievat de Ioana Haşu