Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Crescătorii de animale protestează din nou la Palatul Parlamentului

protest_ciobani_2.jpg

LAPAR cere ca responsabilii de întârzierea plății subvențiilor să suporte consecințele
LAPAR cere ca responsabilii de întârzierea plății subvențiilor să suporte consecințele
Sursa imaginii: 
RFI

Un nou protest al fermierilor are loc în București, în apropiere de Palatul Parlamentului. Reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România acuză, între altele, întârzierea plății subvențiilor.

Protestul fermierilor, la care au venit câteva mii, a început acum o oră și are autorizație până la 16. Organizatorii au cerut voie să vină 10.000 de participanți, numai că Primăria generală a Bucureștiului nu a fost de acord. Cât privește motivele nemulțumirii, între altele, LAPAR cere ca responsabilii de întârzierea plății subvențiilor să suporte consecințele, dar și reglementarea fiscalizării în agricultură. LAPAR susține că subvențiile nu trebuie fiscalizate, și, în plus, producătorii agricoli sunt supuși unor abuzuri din partea  ANAF.

Pe lângă aceste revendicări, fermierii cer ca vânzarea terenurilor agricole către străini să fie stopată în regim de urgență, un proiect de lege în acest sens fiind deja în lucru.

”Nu ne-au dat subvențiile pe anul 2015, deși avem cereri depuse, nici pe suprafață nici pe animal. Atragem atenția asupra legii 321, privind produsele din Romania care de fapt sunt produse făcute cu altele, aduse din străinătate și scrie pe ele produs în România.Vrem abrogarea legii vânătorii, creează abuzuri, e suspendată acum dar noi vrem abrogarea ei”, a spus un crescător de bovine din județul Bihor.

”Să se oprească importul de carne și lactate, zootehnia e la pământ în România acum. Ce calitate poate avea laptele adus de la o mie de kilometri din Germania? Să ne dea prețuri la produse dacă tot nu ne dau subvențiile”, spune și un crescător de animale din Timiș. ”Ne-au scos pășunile la licitații, au făcut asociații și ne-au luat pășunile. Noi, utilizatorii, vrem o bucată de pașune dar ei nu ne dau. Din păcate, m-am născut în România”, a spus un alt crescător de bovine din Timiș.

La mitingul de protest, care are loc în Parcul Izvor, în apropiere de Palatul Parlamentului, mai iau parte Federația ROMOVIS, Federația PROOVIS, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România (filiala Dobrogea), Asociația Crescătorilor de Bovine din Covasna, Asociația Națională a Crescătorilor de Vaci de Carne și Federația Națională CAPRIROM.

”Suntem cei care asigurăm securitatea alimentară, suntem cei pe care îi interesează de ce se întamplă în România, ce pune pe masa poporul român și trebuie să le dăm o lecție celor care sfidează poporul care i-a trimis acolo (n.r. în Parlament) sau în alte instituții. Cred că merităm respectul lor pentru a se deplasa o sută de metri, să vină în rândul nostru”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Trebuie menționat că nu este primul mare protest al fermierilor în București, iar la precedentele s-au înregistrat, dincolo de scandări, și incidente cu forțele de ordine. Crescătorii de animale, care sunt supărați inclusiv din cauză că o nouă lege le limitează numărul de câini de la stână, s-au îmbrâncit cu jandarmii și i-au apostrofat pe parlamentarii care veniseră să discute cu ei.