Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inspecţii inopinate ale Comisiei Europene la companii de pe piaţa gazelor

gaze.jpg

Image source: 
REUTERS

Consiliul Concurenței susţine investigaţia în exclusivitate a Comisiei Europene de pe piaţa gazelor naturale...Surse oficiale citate de Agerpres spun că autoritatea română de concurență a asistat în data de 6 iunie pentru prima dată Comisia Europeană în inspecția inopinată desfășurată la companiile Transgaz SA, Romgaz SA și OMV Petrom SA.

Consiliul Concurenței are obligația de a sprijini acest tip de acțiuni, conform reglementărilor europene. Cazul vizează posibilele încălcări ale prevederilor tratatului de funcționare al Uniunii Europene și este investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană dar autoritatea română susţine ancheta şi deja a luat măsuri "astfel încât, în cazul de obstrucționare a acțiunii Comisiei Europene, să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliție".

Comisia Europeană a confirmat marţi că a derulat "inspecții neanunțate" la sediile mai multor companii care activează în sectorul furnizării și transportului de gaze naturale din România, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Potrivit unor surse din sectorul energetic, companiile vizate de investigația Comisiei Europene sunt Transgaz, Romgaz și OMV Petrom. Reprezentanții Romgaz au confirmat acțiunea de control începută de Comisia Europenă la sediul societății, însă nu comentează motivul acestei acțiuni.

Bruxellesul spune însă că « are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă ». Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE, se arată în comunicatul Executivului comunitar. Executivul comunitar adaugă că nu există un termen legal pentru încheierea anchetelor.