Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert: Gazele de import vor fi la iarnă mult mai scumpe

Gazele de import vor fi la iarnă cu 20 la sută mai ieftine decât cele din producția internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite. Iată ce a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileț, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016. Declarația președintelui ANRE e surprinzătoare și eronată, sunt însă de părere specialiștii.

Expertul judiciar în petrol și gaze, Dumitru Chisăliță, spune la RFI că gazele de important în niciun caz nu vor fi mai ieftine. Dimpotrivă – vor fi mai scumpe. Expertul explică și de ce:

“România la iarnă ar trebui să cumpere gaze de pe spot. Pe spot prețurile sunt întotdeauna mai mari cu 15-20 la sută decât prețul de formulă. Ceea ce face să cădem în abordarea ridicolă că da, vom fi nevoiți de soartă să cumpărăm gaze de import pentru că nu vrea nimeni să înmagazineze vara gaze naturale, dar nu vor fi mai ieftine. Din păcate vor fi mult mai scumpe, cu mult mai scumpe”.

În context, Dumitru Chisăliță mai amintește că ANRE avea obligația să prezinte public în luna iunie o analiză privind evoluția prețurilor și impactul acestora asupra clientului final și în special asupra populației. Din păcate nu s-a prezentat un astfel de studiu care era obligatoriu prin lege să se facă. Exprimăm însă tot felul de opinii care sunt în detrimentul total al consumatorului român final”.