Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pensiile cresc, numărul pensionarilor scade

Institutul de Statistică a făcut publice datele privind numărul pensionarilor şi pensia medie în România. Mai întâi de toate trebuie remarcat că raportul dintre numărul pensionarilor şi cel al salariaţilor a ajuns de 9 la 10. Adică, numărul salariaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor. Aceasta este vestea bună. Vestea proastă este aceea că raportul salariaţi-pensionari se echilibrează în primul rând pe baza scăderii numărului de pensionari pe cale naturală. Nu este de neglijat nici creşterea numărului de locuri de muncă, dar efectul de egalizare a raportului salariaţi-pensionari nu se bazează pe creşterea numărului de angajaţi.

De exemplu, în anul 2014, în primul trimestru, numărul pensionarilor era de 5.375.000 de persoane, în timp ce anul acesta a ajuns la 5.273.000 de oameni. Adică, în doi ani, numărul pensionarilor a scăzut cu aproximativ 100.000 de persoane.

Interesant este că raportul pensionari-salariaţi este diferit de la un judeţ la altul. Pentru a lua doar două exemple, să remarcăm că Bucureştiul are 5 pensionari la 10 salariaţi, iar în judeţul Teleorman raportul pensionari-salariaţi este de 17 la 10. Ceea ce ne arată, încă o dată, dezvoltarea inegală la nivel regional. Există diferenţe majore între regiunile de dezvoltare ale României, iar cifrele privind numărul de salariaţi şi de pensionari, pot fi completate cu nivelul investiţiilor sau cu produsul intern brut pe cap de locuitor.

Există, de asemenea, discrepanţe semnificative între judeţele României, în ceea ce priveşte nivelul pensiei. Astfel, pensia medie în judeţul Giurgiu este de 748 lei, iar în Bucureşti este de 1.179 lei. Cuantumul pensiei arată şi el un anumit nivel de dezvoltare al regiunii sau al judeţului. Pentru că, este clar că nivelul pensiei este dependent de cel al salariului încasat în ultimul an de activitate.

Şi la acest capitol progresele sunt demne de remarcat. În sensul că raportul dintre pensia medie şi salariul mediu este de 56,4%, faţă de 54%, în trimestrul patru al anului trecut. Trebuie spus că este vorba despre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limita de vârstă cu stagiu complet de cotizare. Precizarea este importantă pentru că există 4.000.000 de pensionari cu limita de vârstă din cei 5,3 milioane de pensionari.

Pensia medie a ajuns la 930 lei, reamintind că nivelul pensiilor a crescut în ultima perioadă. Iată şi o comparaţie cu anul 2014, atunci când pensia medie a fost de 844 lei. Ceea ce înseamnă că în ultimii doi ani pensia a crescut cu aproximativ 9%.

Este mult mai puţin decât salariile bugetare, care conform datelor de buget au crescut cu 26%, dar mai mult decât prevede legea pensiilor. Actul normativ impune ca punctul de pensie să crească cu jumătate din creşterea economică. Iar pensiile au crescut în perioada 2014-2015 mai mult decât nivelul produsului intern brut.

Şi ultimele câteva cifre. Există aproximativ 560.000 de pensionari care primesc pensia socială minimă garantată. Aceştia sunt categoria cea mai defavorizată pentru că au veniturile cele mai mici. Dintre persoanele cu pensie minimă garantată cele mai multe provin din foştii agricultori. Respectiv, un sfert din foştii lucrători în agricultură au pensie minimă.

Acesta este succint tabloul pensiilor şi pensionarilor. Există un echilibru numeric între pensionari şi salariaţi, dar el se va simţi cu adevărat în economie atunci când deficitul bugetului de pensii va începe să scadă.