Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pogonaru: Viaţa românilor din Marea Britanie va fi sub spectrul incertitudinii maxime

pogonaru_viata_romanilor_marea_britanie_spectrul_incertitudinii_maxime.jpg

Cei mai mulţi britanici au votat pentru ieşirea din UE (Foto: Reuters/Toby Melville)
Cei mai mulţi britanici au votat pentru ieşirea din UE (Foto: Reuters/Toby Melville)

Situaţia românilor din Marea Britanie va fi nesigură după Brexit, dar nu se va înrăutăţi neapărat, declară la RFI preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.

În opinia lui Florin Pogonaru, "urmează o perioadă de nesiguranţă, a fost o primă perioadă de panică".

"Ştiu cazuri în care au început să facă plăţi din România, ca să nu mai facă din Anglia, când se devaloriza lira, deci nu vor avea o viaţă foarte uşoară pe perioada imediat următoare. Cred însă şi din ce citesc că situaţia lor nu se va înrăutăţi neapărat. Se vor întâmpla următoarele fenomene: din punct de vedere al costurilor angajatorului englez pentru un nemembru al Uniunii, atunci când Anglia nu va mai fi membră a Uniunii Europene, pentru muncitori din afara Angliei, costurile vor fi mai mici, nu mai mari. Datorită faptului că Anglia era membră, angajatorii englezi aveau de plătit costuri sociale foarte mari pentru angajarea de străini. Deci avem efecte din acestea paradoxale", observă şeful AOAR.

"Mai mult decât atât, ce se va întâmpla cu specialiştii de exemplu din sectorul financiar? Este clar că în momentul de faţă din Anglia marile firme îşi vor retrage oameni, îşi vor retrage specialişti, de nivelul miilor. Vor rămâne locuri disponibile pentru a te angaja în Anglia, dacă Anglia îşi va dezvolta la loc un sector financiar propriu. Şi aici este încă neclar cât de violentă şi rapidă va fi acţiunea marilor bănci de investiţii în schimbarea Angliei ca centru financiar al lumii, cât de multe vor migra spre Dublin, cât de multe vor migra spre Paris, cât de multe vor migra spre Frankfurt. Vom vedea. În orice caz, ca să caracterizez viaţa românilor, va fi sub spectrul incertitudinii maxime", crede Florin Pogonaru.

 
Florin Pogonaru, despre românii din Marea Britanie, după Brexit