Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii se îmbulzesc la titluri de stat. Număr record de cumpărători

fidelis.jpg

Image source: 
MFP

Titlurile de stat au prins anul acesta la investitorii persoane fizice: Ministerul Finanțelor Publice anunță un număr record de cumpărători și, în context, ia în calcul suplimentarea emisiunii.

Aproape 8 mii de persoane au cumpărat titluri de stat în prima săptămână de subscriere, cu mult peste întreaga campanie de anul trecut, când puțin peste o mie de investitori persoane fizice au optat pentru acest tip de achiziție. Statul a împrumutat deja de la populație în jur de 280 de milioane de lei, potrivit datelor oficiale, peste ce-și propusese la lansarea programului Fidelis, ediția Centenar.  

Contează foarte mult conjunctura, iar succesul programului se datotează și deciziei de a da o valoare accesibilă unui titlu de stat, explică, la RFI, Dan Armeanu, profesor la Academia de Studii Economice București:

" E și o conjunctură foarte bună în această perioadă. Pentru că e o alternativă foarte bună de investire, cu un randament bun. E o alternativă la depozitele bancare și la alte variante, din punct de vedere al raportului rentabilitate/risc."

Valoarea unui titlu de stat este de 100 de lei, la fel și suma minimă subscrisă. Se pot cumpăra titluri de maxim 100 de mii de lei, cu scadență în 2018 și un randament de 2,15% pe an, adică mult mai bun comparativ cu ce oferă băncile comerciale pentru depozitele la termen, spre exemplu. În plus, veniturile pe care le aduce un astfel de instrument nu sunt impozitate. Mediafax relatează că săptămâna trecută, în medie, 1590 de investitori au cumpărat, zilnic, tilturi de stat în valoare de peste 55 de milioane de lei.

 

 

Ascultă aici interviul cu profesorul Dan Armeanu(ASE) :