Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Telecom: amenzi şi rezultate financiare

Trei companii de telecomunicaţii au fost amendate de autoritatea de profil. Vodafone, Orange şi Telekom au fost amendate pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile de acoperire cu semnal a 619 localităţi rurale. Pentru 90 dintre aceste localităţi nu au fost respectate obligaţiile stabilite prin contract la adjudecarea licenţei. Amenzile stabilite de autoritatea în domeniu sunt de 10.000 lei pentru fiecare localitate neacoperită cu semnal, astfel că s-a ajuns ca Vodafone să fie amendată cu 720.000 lei, Orange cu 120.000 lei, iar Telekom cu 60.000 lei. Sumele sunt, să recunoaştem, modice pentru că nu înseamnă aproape nimic: 130.000 euro pentru o companie care realizează o cifră de afaceri de 820 milioane de euro.

Dacă ne raportăm şi la suma de pornire a licitaţiei pentru licenţe, care s-a desfăşurat în anul 2012, de 682 milioane de euro vom avea încă un argument pentru a spune că amenzile sunt extrem de mici. Aşadar, investiţii mari, cifre de afaceri substanţiale, dar amenzi ridicole pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.

Dar nu totdeauna a fost la fel. În anul 2011, Vodafone şi Orange au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu o sumă totală de 63 milioane euro pentru abuz de poziţie dominantă. Deci, alt nivel de penalizare din motivul simplu că amenda s-a raportat la cifra de afaceri din anul anterior. Trebuie să mai precizăm că acea amendă a fost contestată în instanţă de ambele companii, dar procesele nu s-au terminat nici până la începutul acestui an.

Dincolo de amenzile acordate de o instituţie sau de alta, expertul în domeniul telecomunicaţiilor, Nicolae Oacă a realizat o analiză a activităţii industriei, în anul 2015.

Astfel, în ceea ce priveşte cifra de afaceri, două companii, Orange şi Vodafone, au cunoscut creşteri faţă de anul precedent până la aproximativ un miliard de euro. Surprinzător, Telekom a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri la 448 milioane euro. Pentru al patrulea jucător din piaţa telecom, RCS-RDS, nu se pot face calcule clare întrucât compania este puţin transparentă, iar rezultatele nu sunt raportate separat pentru activitatea de comunicaţii mobile şi fixe.

În ceea ce priveşte profitul net, sumele realizate de cele mai importante două companii sunt departe de anul de vârf, anul 2008. În acel an, spre exemplu, Orange a obţinut o cifră greu de imaginat, de 437 milioane de euro. Iar Vodafone nu a fost nici ea foarte departe de acest nivel.

Din anul 2008, însă, a venit criza, piaţa a devenit tot mai competitivă apărând succesiv aşa-numiţii „jucători teribili” care au venit cu oferte extrem de atractive pentru consumatori. Astfel, Orange şi Vodafone au înregistrat în anul 2015 un profit net de 59 şi respectiv 40 milioane euro. Telekom rămâne în continuare sub linie, înregistrând pierderi.

De altfel, arată studiul realizat de Nicolae Oacă, sunt departe anii în care cele două mari companii aveau o rată a profitului record, între 30% şi 36%. Anul trecut, marja a coborât la niveluri minime record, adică în jurul cifrei de 5%.

Este, de asemenea, interesant nivelul datoriei pe care o au companiile din industria de telecomunicaţii. Telekom România are datorii ce depăşesc un miliard euro, din care, însă 600 milioane euro sunt către acţionarul majoritar din Grecia. 
Apoi, RCS-RDS este îndatorată cu aproximativ un miliard euro, iar Vodafone are cele mai mici datorii, 457 milioane euro. 
Firmele care domină piaţa românească, Orange şi Vodafone, au avut o strategie de îndatorare. Astfel, Orange şi Vodafone s-au împrumutat mai mult în faza de lansare a afacerii după care datoriile au rămas relativ constante. În schimb, în ceea ce priveşte Telekom lucrurile au stat exact invers: împrumuturile au crescut de-a lungul evoluţiei companiei ajungând astăzi la o sumă record.

În fine, analiza dlui Oacă arată şi eficienţa per angajat. Paradoxal este că dacă Telekom raportează pierderi financiare, în materie de venituri per angajat compania este cea mai performantă din industrie cu venituri de aproximativ 460.000 euro pe salariat. Poate că instituţiile statului ar trebui să verifice această anomalie.

În concluzie, piaţa telecom include doi jucători maturi care domină afacerile şi doi outsideri, cu probleme, care îşi construiesc în continuare strategii pentru a deveni profitabili.